話黑人智商低、犯罪率高點解係歧視?

317 回覆
709 Like 150 Dislike
因為黑人比其他人更平等
犯罪率高唔係先天性 後天貧窮居住環境影響都有影響
你講人地種族係先天性

黑人犯罪率高係客觀statement, 但當你唔理其他後天factor淨係拎一個人的先天顏色出黎講的時候 唔係歧視係咩?
香港場運動都冇意思繼續了
宜家正常嘅話係嘅
但以前嗰啲話黑人IQ低嗰啲test唔係
佢地會有好多文字題嗰啲
睇下gun gems and steel
比人殖民過代表d咩呀, 大把國家/地方都比人殖民過喎
我依家係問, 係咪全世界所有黑鬼都比人捉去做奴隸
無做奴隸果班, 係咪無歷史問題可以盡情發揮佢地既智商優勢呀?

係非洲人咁多國家咁多, 無一個係發達既, 係一個都無
連當年係非洲入面最出色既南非都比班黑鬼搞到烏煙瘴氣
自卑嘅人一向特別敏感
反抗自己政府 同 入侵人地國家 都唔識分
依家d左膠質素可唔可以高返少少呀
遲d殺人強姦都可以拎黎做香港社會運動比嫁啦
唔係話歧視 但係前者無實質證據
後者亦忽視咗後天影響
美國嘅非裔黑人貧窮率比白人高好多
有當地研究講到
低層黑人社群貧窮率下降嗰陣
犯罪率亦有明顯下降
所以種族唔一定係犯罪率差異嘅最大因素
不過其中一個問題係佢搵唔到相對嘅低層白人社群
做唔到比較

另一個爭議係黑人拘捕率其實比白人高好多
亦有好多黑人無罪釋放
所以有人會話罪案率唔等於犯罪率
甚至可能只係執法部門嘅自我實現預言

當然有理論認為低層非裔黑人社群長年累月可能凝聚咗一種包容暴力嘅次文化
黑人社群凝聚力同團體意識亦好強
佢哋罪案自我揭發率比白人低好多
唔多唔少都影響咗外人觀感

其實 黑=不潔 呢種文化都會係種族矛盾嘅一種因素
歷史而來 我哋成日用黑色去代表壞人
19世紀西方戲劇中嘅黑臉扮裝
幾年前支那廣告將黑人放入洗衣機
或者times嘅OJ殺人案頭條將疑兇膚色加深
營造出「有罪」嘅形象
呢啲因素或者削弱咗黑人種族嘅自我認同
形成咗一種非主流同埋排外嘅心態
成件事係一種惡性循環嚟
只有兩方都斷咗先可以促進種族待遇平等
而左派將所有責任放喺主流白人度
我個人覺得反而加深咗雙方矛盾

其實攞13/52嘅數據放喺連登冇問題
不過喺reddit講呢句會話你不負責任
嗰面已經講咗幾十年
極左派係可以歸咎於種族背景
而呢樣嘢係駁唔到
社會學存在好多影響嘅因素
講個數據出嚟而忽視背後嘅因素
係間接助長緊種族歧視
就好似小粉紅淨講論點唔講推論
如果你寫翻篇文出嚟去排除其他因素
咁我諗reddit應該冇咁快downvote你住
係你用犯法收人皮我先咁比較
個問題係智商測試原本就有偏頗,要知道智商係同你出身,家庭教育同資源係有關係,例如你老豆係大學教授,你受到既培養會相對上令你既思考能力比一個父母都無受過教育既人好. 另外好值得提既係你提到大學入學既問題, 美國學費好高, 而美國貧民窟既黑人比例係遠高於白人, 就算你想讀你都可能無錢, 無學歷又令你收入低, 簡單講就係教育問題突顯既係一個制度既惡性循環.

同理, 犯罪率高都係一樣, 當你無辦法以正常方式係社會向上流動, 就會傾向用非法方式去賺取生活費, 而係美國一個咁資本主義既社會, 錢係一個相當大既問題.智商低同犯罪率, 如果就咁睇成一個社會狀況既description, 係無乜問題. 但好多人講既時候係apply緊一個唔正確既種族標籤, 將佢抽左出黎, 等同於民族特性, 暗示佢地係呢一方面係被決定左,無得改變,咁樣係忽視左背後既社會因素. 所以先會話係岐視.
因為出非洲既智人係一小部份人
留非既先係多數(當時)
所以留非既人,基因差異係大過出非洲既其他人
中國人有句説話,我係黑鬼智商低,不算歧視
等於你話大陸人唔偉大, 唔文明, 你話你唔愛國
好似得school performance係比較直接同iq有關係 而結果論拎國家成唔成功黎判斷佢既人民iq,咁又點解釋一堆亞洲國家都高過美國?
題外話 美國黑人將偏見當左係歧視
矮、骨架、金髮藍眼、肌肉密度高、強壯
呢d全部都冇貶意, 智商低, 犯罪率高係貶意
所以咪歧視
1)美國黑人族群犯罪率高係一個好結構性問題 黑人長期面對嘅執法不公 某程度上比我地今日香港人面對嘅更離譜 for example 係美國 黑人吸毒人口同比白人少 但係黑人因為毒品 尤其大麻依種人畜無害嘅毒品 而被起訢訴嘅人係白人7-1x倍 由Nixon起發動針對黑人嘅ear on drugs後情況就無改善過
黑人族群因為過去50-100年嘅種族政策 係社會結構上面就係最低層 面對官司得public defender 基本上只可以認罪 定罪率比白人高n倍
結構性上美國執法司法係好多州份 都有明顯不平等對待 對黑人嘅警暴係絕不亞於今日香港 好似今次嘅白人警濫暴執法殺人悄況時有發生 而且都有明顯司法機包庇執法情況 幾次標誌性事件都係因為警察無被定罪而爆發示威動亂(今次未知 未審
智商 以iq黎講 有研究顯示黑人應該係比較低 但係iq非準確嘅智商測量方式 會受教育生活環境同時代思想影響 今日嘅連登仔番19世紀測iq 有可能過200添
評論人地問題果陣 了解下人地基本背景先 就好似香港人抗爭比人吊唔守法暴力 都會叫人了解點解佢地要咁做先啦
利申:對美國社會了解都唔多 係果邊叫做讀elective寫過次paper咁 有段時間睇果邊新聞多過香港
又等於你話大陸隱瞞武漢 肺炎疫情

佢話你唔愛國, 漢奸
India冇可能咁低啦
黑人既基因多樣性聽講大過其他族裔好多好多
其實都幾難研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞