話黑人智商低、犯罪率高點解係歧視?

317 回覆
709 Like 150 Dislike
African American,公道啲,你睇下係幾時開始叫black people會畀人睥,係50年前
咩原因使到黑人犯罪率高啲呢?跨代貧窮聽過啦掛?你一出世父母日忙夜忙,你群班黑社會,自然容易犯罪架啦。我唔係為黑人犯罪辯護,但社區資源不足,環境差,窮,你點先可以打破呢個惡性循環?你可以blame條友偷竊,係冇錯,但要一個社會進步,你唔可以淨係拉鳩佢,你仲要嘗試下改變令佢出黎偷野嘅原因,如果唔係佢嘅下一代一樣係跌落呢個循環。

你非但唔幫助,比機會佢地,而係唾棄佢地,啊係啊屌你老母死鬼我唔撚請你啊,咁試問黑人幾時有翻身嘅一日呢?

好似公屋一年有幾多個medic gbus?根本唔關人種事,而係好多因素令到黑人冇辦法衝出呢個困局。啲人成日笑黑人唔識游水,但你有冇諗過佢地根本冇機會去學,社會冇泳池,後院又冇泳池,點學?
差3分
你知唔知IQ test唔係咁準㗎
講黑人似猩猩又畀人話歧視,咁全世界咁多人種佢哋真係好似呀嘛
你個名就同呢個post一樣

有啲racial differences係要recognised 唔應該避咗佢就算死都要話人人都係一樣
recognise唔代表係歧視
可以係歧視可以唔係
睇下你咩語境講囉
你用什麼標準評智商?
同支那人比人話最叻偷呃拐騙搶, 然後即嬲一樣

事實唔好講出黎, 崩口人忌崩口碗
就係因為咁
所以 Arial 都要變黑人
其實你又啱 駁唔到
有冇諗過係歷史原因
因果問題

智商視乎BB 發展以致後嚟接受嘅教育同生活環境,唔係淨係基因決定

同樣道理,越窮越高犯罪率,唔一定係關天生性格事
你有無諗過可能白人自己無私顯見私
乜撚野blacklivesmatter
我幫你平權我講yellowlivesmatter你作為一個人你有咩感想
中國人唔係殖民緊香港嘅我都好樂意和平共存
但係呢班對自己國家將幾百萬維吾爾人掟入集中營都視若無睹嘅人我絕對會鄙視
同叫個肥嘅女人做肥婆同一個道理,你明明你陳述緊事實,但因為肥係現代價值觀下係一個貶義詞,所以班肥婆都唔想你叫佢係肥婆。
反而我覺得點解d人成日唔明東亞人比人歧視都冇所謂
係因為真係冇所謂?
老實講真係唔係太聽到住係西方既東亞人會care自己既人種做唔做到主角...自己既人種會唔會點點點

不過依個都係一個原因東亞人唔會比西方人當做自己人一樣

題外話
「黃種人」依個詞語其實係好有問題
係得中國人、香港人同台灣人咁鍾意用依個字眼
依個字最大問題係中國人用黎民族勒索哂所有東亞人種
唔知係被人帶風向定點 如果啲人係真心咁諗我唔知可以再點同咁嘅人喺同一陣線
Despite being 13% of the population...
講得好
「中國人願意同人類共存」依個偽假設係即使中共滅亡後五百年都唔會出現

中國人DNA入面缺少自我制約既能力,一係你奴役佢,唔係就佢征服你。

係中國,「和平」既概念即係所有人都被聽話地奴役
咁你講嘅嘢點肯定係黑人天生係咁先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞