話黑人智商低、犯罪率高點解係歧視?

317 回覆
709 Like 150 Dislike
唔係引戰,而係真心想討論
到底係真係冇學術理由去support,定係因為怕比人話歧視所以d人先唔敢咁講?

種族有唔同分別就大家都知,大家都有共識
例如東亞人一般比較矮、骨架比較細
白人骨架比較大、有金髮藍眼
黑人肌肉密度高、強壯
而依d既分別好大程度上都係由基因控制,環境只係佔少數

但點解一講到智商,就冇人敢講黑人智商比較低?
然後好多人就會拉環境黎講,話黑人本身接受教育程度比較少...bla bla bla
不過用土生土長美國黑人、白人、東亞人去比較,都會test到智商黑人始終係最低
而名牌大學既人種比例相,黑人都係明顯比較少
雖然智商都係一個好闊既概念,唔係一個test可以test到
不過至少係可測量既方法上,黑人得分真係比較低...

而犯罪率高就有大把數據證明,依樣都唔洗點講

到底點解講事實反而係歧視?
話東亞人比較矮唔係歧視,話白人容易有皮膚癌唔係歧視
但一講黑人缺點就全部都係歧視...
係咁架啦 黑人大哂
黑人根本就支那小粉紅個種玻璃心
電影主要角式唔係黑人都要屌都CLS
不嬲講事實就係歧視架啦
前者有研究係先天差唔多
後者唔算歧視 除非你話因為種族 所以犯罪率高
政治不正確
同女權閪一樣
你話日本人無禮貌,中国人比較有禮,唔算歧視
你話中国人無禮貌,日本人比較有禮,就算歧視。
你明點解未
黑人大腦係比白人同黃種人細
客觀咁講佢地平均智商低好合理
因為而家冇基因證據顯示黑人智商比白人低
https://lihkg.com/thread/981593/page/1
講智商,華人、日本人、韓國人最高
推呢個
支那100 iq
因為黑鬼人夠多
諗得出咁多騙局,IQ一定唔會低
你又知係因為政治正確先冇得做?
而且都係呢幾十年先政治正確
之前點解唔做?
正如你話女人理科差 運動差過男人
都有痴9線女權閪話你歧視 有stereotype
唉。。連登仔已經變成同小粉紅一樣,佢地覺得啱既,就算幾多論點證據都無用細細個同d廢老諗野一樣。
無證據咁點解咁準? 唔同人種既平均IQ同crime rate, school performance, poverty rate, income完全consistent 全部最危險既美國城市都係黑人多數 世界上無一個成功既黑人國家 事實擺在眼前
點解亞洲人同白人成功過黑人咁多? 你話唔係IQ 咁姐係白人亞洲人迫害黑人 你既講法 姐係黑人可以大條道理憎恨白人同亞洲人 因為佢只係憎恨緊壓迫者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞