[Switch] 異度神劍 終極版 Xenoblade Chronicles DE (2)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
講到2就有咁2咪最多得中途換刀
咁2你都要諗點放d劍黎砌屬性同連技 咁無腦爆珠既背後都要花時間去試唔同既組合先研究到點樣最速屈怪既
咁呢度撈埋黎傾既講明問1定2姐,咁敏感托咩
條友見人話2某啲位好啲就會起晒鋼
差啲以為依個post 只可以話1利多於弊
後日談其實幾有挑戰性,唔講隱王同boss,紫光人都已經有D難打
2好似好玩d
唔係喎 2戰鬥系統比1爽快係事實喎
反而xb2我覺得好玩喎,xb 玩到第二章已經停咗唔想玩,覺得支線好無聊,d 人要刷要成又好曬時間
係咪有人想放 我想玩下
你咪問平民點解話2唔好玩囉 佢哋報稱就有玩一代㗎
唔好意思怪錯你
好耐之前玩完2見好多人話一個系統好玩好多
太有期望
然後又白金左同類既ff7re 再玩1
有比較之下覺得佢remaster 差小小
加返控其他角既功能就真係好fit
還掂switch 啲實體制係戰鬥時都用唔晒
始終係10年前既game
期待異度3
講真 2代光入隊之後暴擊回cd無限放波咁制 之後仲有倒地連同爆珠秒得咁爽快

你1代未去到後期升好技能 配雙重攻擊珠放天賦都仲要就住就住

只係覺得如果啲人係連放其他人做隊長都冇就話單調好唔合理啫
我覺得如果整成消耗一格連擊換一次強制同伴放技會好好多 因為ai好柒蠢 成日唔放破
其實我堅係覺得1個戰鬥比較爽快同好玩,個深度我就未玩到後期,未知

2代個機制太講求研究深度,攪到d怪個血量大大拋離劍技能夠創造出既傷害,劍主連擊唔搭神劍連擊出波基本上係主線小怪都清唔哂,而出混合連擊有一大堆手續,你唔能夠話憑幾技殺怪黎到判斷當前角色強度,究竟係stay with farm,定係rush main quest,冇譜既,咁好影響個角色增強帶黎既成就感同行主線個流暢度,同一個進程,同一個角色強度,做齊手續同求快唔做手續個傷害上下限可以差幾十萬倍,而變強所有體現都係戰鬥開始後最少一分鐘先見到,如果係行主線果種冇大量稀有厚血怪打,十幾二十秒既戰鬥,升唔升級,精唔精配個感受幾乎冇分別

而每次戰鬥就算行一波流都係重複做r痕既前置動作,好多時後期係你未做好前置,目標怪就死,然後又loop,淨做劍主連擊又唔夠傷果下吹脹

呢幾點要直到大大大後期,華jd ,kosmos之類出左仲有d餵到親密度s2,s3以上,先至有緩解,先至可以叫打流程打小怪有小怪既打法既爽,精英有打精英既爽,但對我黎講已經太遲,爆左機,200幾粒鐘先俾精髓我,前面我認真玩果陣就一直疴屎唔出或者我疴得出之前做低我

呢點1代暫時俾我感受係易入局好多,響好初期已經可以運用戰技特性響入戰鬥10秒內打爆發

你可以話我鐘意速食,但點我都打左2代成300粒鐘,佢個戰鬥就係咁撚側埋一邊冇乜顧及到主線同跑地圖個流暢感,一味淨傾向大戰
xb2冇自動導航?
咁清d支線咪好痛苦?
cls原來休閒模式真係休閒到無左等級差命中penalty
70lv走去挑雪山山頂隻100lv大猩猩都打得中仲要輕鬆全程3連控死
二代好就好在咩時期都有唔同build好玩
前期可以用光無限出技
中期可以用梅姐三刀打破防倒地浮空猛擊或者龜佬神威大砲
後期可以用虎帶花jd自坦自打
有dlc仲可以玩埋神八 telos呢d op角
係,唔好講堆搵秘境既痴線支線,我當初玩主線去到英維迪亞搵女王已經搵唔到路搞到棄左成個月,後尾上網睇片STEP BY STEP先去到
係 所以我建議一週目主力推主線 支線揀d重要既做下就ok 二週目先搞完美通關你有心既話

除非你連一週目都對住攻略打 如果唔係一週目要做到完美近乎無可能 一定會miss限時支線
某程度上係
但係2代既支線數少1好多倍
大部分都有劇情襯托住 做起上黎無1咁作業式
我冇睇攻略玩miss咗唔少支線
二週目要再重新開地圖了
想問靈氣效果係唔係疊加上去?即係丹邦連續用幾招靈氣技會係能力不斷加上去,定新嘅會取代舊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞