Hotel del luna德魯納酒店 (19)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
有小小地方唔明

1. 點解麻姑神要誤導滿月覺得具燦星=清明?
2. 張滿月送清明去完奈河橋之後,點解佢要扮失去一部分記憶?

酒店所有野都消失
最慘係連lobby張相都冇埋,不過唔知星有冇好醒咁留底
1. 想俾試驗滿月,用滿月最愛既星仔黎希望佢放低對青明既恨。反正滿月係落唔到手/就算落到手麻姑神都會保星仔

2.想表達已經完全放下?(等高手解答)
1. 咁滿月將怨念力量比咗薛志源,佢當刻係真係想殺具燦星?因為後具燦星對薛志源個到,佢話滿月會保護佢,所以我有啲疑問。

只係想藉俾力量薛志源而迫麻姑神出手消滅自己
當刻滿月真係以為星仔就係青明,但自己又落唔到手,咁就唯有令自己消滅而減輕痛苦
反正麻姑神同死神一定會保星仔
1. 滿月的抉擇
解怨係要個人意志
再者,滿月完全唔知青明無轉生
有2個假設情況:

a. 青明轉生為人類
其實講與唔講都好
只要滿月為左青明傷害人類
都係要灰飛煙滅
所以我覺得
因為神誤導左滿月
滿月因為愛而無法殺星仔
先令到滿月選擇放低
比著青明轉生為另一個人
滿月一早殺左佢再一齊灰飛煙滅

b.青明係怨鬼
滿月直接粉碎青明,青明灰飛煙滅

而呢2個假設下仲有個前設
1號麻姑神希望所有靈魂都可被救贖

咁a就會救晒滿月同青明
而b,青明就會灰飛煙滅

2. 我覺得佢係表達緊滿月已經放下
對1300年前既人生已經唔再執著
補充少少

2其實我睇過有人討論
因為金書生話社長忘記左為邊個送行
假設社長忘記既係自己既怨恨only

但後面同賢仲傾計
滿月講左句
其實聽下都唔係壞事,個心會舒服啲
所以我先可以坦然面對離開

之後仲補多句
愛你既人(宥娜)竭盡全力咁幫緊你

所以我傾向相信係表示滿月已經放低晒
坦然面對,既然過去已經唔重要,記來做乜?
呢嗰moment既滿月,重視既係酒店既人
所以唔想大家擔心咪扮失憶
最後個兩句
明明之前酒店個個人都鬧一餐
依家佢地逐一去奈河條
滿月又喊到仆街
傻妹黎嘅做咩一直咁傲嬌姐
陰陽眼,唯一留得低嘅野
岩岩無拿拿諗番起

1號誤導清明是星來世,應該唔係用誤導呢個字,直情係講大話
3號就,星問3號,同月情緣未了咩?3號話唔可以答

結論
1號說話不能信
3號先可以信
情緣未了,總有一天會再遇上
到而家都冇開電視 就快到2030了
星應該自己買相機,而唔係用酒店相機
無理由人間既野會消失
唔知,總之星仔連同滿月翹手嘅果幅合照都拎唔走
大家唔好活在回憶裡
格魯納酒店已完
佢地已經大團圓(雖然無播出黎)
劇集總有完的一日
燦星滿月啊
就係咁先顯得佢地重要
Iu嬌小玲瓏
傲慢又愚蠢的滿月
我都唔想
好努力走緊出嚟啦 不過要啲時間
但喺呢個post繼續同你哋傾計都唔錯
好想見到佢哋實在咁一齊
btw我感覺有好啲 follow咗好多個珍九嘅fans ig
一開ig就有好多珍九睇 人都開心咗啲
但星仔就孤獨一世
記得麻姑神有講話咩得到美好嘅結局
話唔定滿月會好快投胎見到燦星呢
佢哋一定有一世係可以相遇相愛㗎

其實1號由頭到尾都冇直接講過星仔就係青明轉世,只係問「如果星仔係青明轉世,咁你會唔會原諒佢?」
而滿月聽到再加上之前星仔對滿月做既事 eg 捉手簽名 睇大海,都令滿月混淆
所以1號唔係不能信,而係要思考,會引導你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞