不如就用上黃下黑旗啦

1302 回覆
3849 Like 226 Dislike
唔學金管局嘅紫色
高貴/自由
中左六合彩先諗點洗啲錢啦
加隻鳳凰浴火重新好過粒星
光復香港 時代革命
本來就係獨立派嘅口號 而家人人叫已經證明左原本嘅意義唔係咁重要
你知唔知點解唔同嘅人要學唔同嘅野
因為一個人學到嘅野係有限 學習唔同嘅野就可以互相提點
有班人學過相關歷史走出嚟同你講有問題咪大家一齊傾
乜撚野因為正常人唔識所以無問題?不學無術又唔識尊重你不如反屋企自己同自己討論啦
得半朵 我覺得個feel係凋落的洋紫荊
似球隊
咁點解要平面?
我覺得唔能夠將攬炒團隊嘅logo 放落國旗到
團隊唔等於香港國

藍色真係接受唔到 真係勾起黑警
近海呢個特質唔重要
隻藍死氣沉沉咁 唔舒服望落
典唔典雅好主觀

再者黃黑旗不論比喻黎明
定係black-bloc 武裝
都呼應梗榮光

國家始於革命
而最後得到嘅榮光就蘊含住
民主自由民族嘅嚴
唔覺得有錯
一刀兩斷
好肉酸
設計既野無分對錯
睇法唔同姐,都只係拋磚引玉
比大家一齊討論下
問題係個口號本身獨味唔係講到明
原則上其實唔係唔得,只不過要點樣做到強調獨立性就唔係一件易事。

上面已經有人將重點放哂係同英國嘅關係,甚至話要認英國做宗主國,我話香港人要嘅唔係英聯邦唔係反對打入英聯邦,而係強調返重點唔應該係英聯邦,而係港獨,而唔係好似有件戇鳩仔咁係都話要做英國奴隸
打not bad要你幾多時間?
前車可鑑呀弱智
其實來來去去幾條友啫
自己諗一諗光復同埋革命兩個字
歷史上係指乜嘢
群眾意見整合

[屌拿星]枝黃黑旗你地鍾意有星定冇星
https://lih.kg/2030492
票數支持: 768 + 3092 = 3860

有無人覺得支黃黑旗好能㭍?
https://lih.kg/2030520
票數支持:416 + 1497 = 1913

不如就用上黃下黑旗啦
https://lih.kg/2029912
票數支持:3148
票數反對:194

支持使用新旗幟總票數: 8921
反對使用新旗幟總票數: 194

你可以開 post / TG Poll 搜集民意試試, 如果啲一定數量人真係有好似你咁嘅諗法佢哋一定會開 post 講, 你喺呢度表達自己意見嘅 visbility 太低, 得我同個別幾個手足睇到, 建議多啲做游說工作, 搜集下其他人嘅意見再加以整合, 只要形成新嘅主流, 群眾就會有多一個角度進行考慮。

你而家嘅理據太薄弱, 冇辦法由人群當中導出有效輿論, 唔係話我唔尊重你嘅意見, 如果我唔尊重嘅話我就講都費事同你講。

有手足懷念英治時期, we are totally okay with that, 你唔可以話我哋唔照顧佢就係割, 割嘅定義係對方唔承認我哋係手足, 如果到最後佢哋尊重我哋所做所諗, 或者冇因為咁而退出運動而係大家平衡咁走落去, 咁就已經係共融。

就好似同樣地喺現場會出現香港獨立旗, 係咪代表一班唔支持獨派嘅淺黃就會完全停止抗爭同埋批鬥揸獨立旗嘅人? 我唔見有咁既情況。

抗爭之下, 我地做每一樣野都冇辦法完全照顧所有黃色光譜嘅手足, 你強調文字旗係一個兩者之間最避重就輕既選擇, 但係香港獨立旗嘅出現無被割蓆就已經係最好嘅證明。

同樣地如果佢哋咁介意呢樣嘢, 光復香港旗其中一個最重要嘅 interpretation 就係直接符號化香港人精神呢樣野, 有整合抗爭之效, 達到強力嘅國際媒體宣傳效果同整合人心/國際力量既作用。

以下係之前我寫個一個更加詳盡嘅相關解釋點解唔建議用文字旗:

其實我都有諗過, 光復香港旗, 香港獨立旗都係利用文字表達訊息嘅旗幟, 如果旗幟係純顏色, 純 symbol 既話其實可以同我哋呢場運動建立更加深切嘅直接連繫, 呢個就係點解一般國旗或者軍旗唔會有任何文字嘅原因。

由文字建立心理聯繫同連結唔同既概念需要較大嘅成本, 因為人腦處理文字嘅速度比符號慢六千倍, 利用簡單嘅 stimuli 如顏色連結深層含義, 能夠極大咁簡化所需嘅成本, 易更加容易牽動情緒。

通俗地講無論係講任何一個語言嘅人, 定係還是呢面期出現喺國際媒體面前, 一見到呢兩隻顏色, 不用多解釋就會即刻諗起香港人同抗爭。

要令到全世界一諗起香港就唔會諗起嗰支紅色抽氣扇旗, 而係光復革命旗, 諗起革命旗就會諗起香港人嘅堅毅同埋勇氣, 令到我哋嘅感召力變得更加強大, 就係靠呢啲。

呢個已經成為國際戰線下既香港人身份登陸戰其中一個分支。

你先去搜集, 整合民意, 再一次過回應我。

得你一個咁睇力量太少, 係支持者咁大嘅基數之下就算真係比你說服到我, 你乜嘢都唔會做到。

___

另外可以睇睇呢篇做例子:
24/5 唔想再聽到五大訴求缺一不可呢句嘢
https://lih.kg/2030502
票數支持:2212
票數反對:121
意義明顯,同利用當中字嘅潛在歧義做成模糊嘅各自解讀,從而團結黃色光譜上唔同嘅人,當中嘅分別自己諗一諗
呢到就幾條友,但連幾條友都搞唔掂,出到去就會造成更大分歧,會越黎越多人重點錯置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞