不如就用上黃下黑旗啦

1302 回覆
3849 Like 226 Dislike
劉慧卿提出在九五年即時普選立法局
肥彭同班英官投反對票
割得
斷章取義完未?
新九組係乜唔見你提?
斷章取義完未?
新九組係乜唔見你提?
欺善怕惡

97年之後,已經因斷義絶

97年開唔到拖,今後都無力保住香港

記住777,葉劉最初係邊個扶上嚟
你已經割咗"唔懷念英國嘅手足
嘩你都幾無恥。人唔可以變鬼嘅?
777 葉劉而家仆街都入英國數?
我唔係話英國無問題
但你為咗攻擊英國,會唔會捩橫折曲咗少少?
我割?你又老屈。用光時旗點樣割到“唔懷念英國嘅手足”呀?屈夠未呀你?!
今日局面,英國有一定責任
Good Luck
新九組都只係功能組別,都一樣不能過渡,點解唔全面直選?
極端戀殖換來極端反英
本來係用新九組嚟博可以過渡。唔好用而家上帝視角去講當年,屈完未?
你無理捩橫折曲就認咗佢啦
新九組博可以過渡?根本唔得

佢可以俾香港普選,名留青史,但冇,投咗反對,投棄權都唔肯

肥彭盡咗力,但未去到最高級
原來的直通車安排

中英政府在1984年簽署《中英聯合聲明》,並決定香港於1997年7月1日正式回歸。英國政府亦隨即與中方開始討論有關香港立法局的過渡事宜。在1990年初,英國外相韓達德和中國外交部長錢其琛經「七封書函」進行談判。最終英政府同意中方在《基本法》內,關於香港回歸後第一屆立法會產生辦法的安排,以及確認1991年首次引入18席地區直選議席。

《基本法》在1990年4月正式頒布,在《關於香港特別行政區第一屆政府和立法會產生辦法的決定》中,中方同意為最後一屆立法局設「直通車」。條例表明,1995年產生的立法局,組成方法如符合《基本法》規定,而議員亦願意表明擁護《基本法》,及願意效忠中華人民共和國香港特別行政區,經香港特別行政區籌備委員會確認,便可成為第一屆立法會議員。即是說,95年選出來的立法局議員,本來可以過渡97。

1992年10月,彭定康發表第一份施政報告,提出政改方案,提倡改革立法局的選舉制度。方案在《基本法》裏的灰色地帶添加大量民主成分,務求加快香港民主步伐。此舉引起中方強烈不滿,時任國務院港澳辦主任魯平更直斥彭定康為「千古罪人」,向他下戰書,說:「如果你堅持這樣做,我奉陪到底。」(摘自《魯平口述香港回歸》)

http://ubeat.com.cuhk.edu.hk/127_pol1/
大家咁話
你話“根本唔得”咪又只係繼續用上帝視角去老屈出嚟囉。而家梗係知道唔得㗎

原來的直通車安排

中英政府在1984年簽署《中英聯合聲明》,並決定香港於1997年7月1日正式回歸。英國政府亦隨即與中方開始討論有關香港立法局的過渡事宜。在1990年初,英國外相韓達德和中國外交部長錢其琛經「七封書函」進行談判。最終英政府同意中方在《基本法》內,關於香港回歸後第一屆立法會產生辦法的安排,以及確認1991年首次引入18席地區直選議席。

《基本法》在1990年4月正式頒布,在《關於香港特別行政區第一屆政府和立法會產生辦法的決定》中,中方同意為最後一屆立法局設「直通車」。條例表明,1995年產生的立法局,組成方法如符合《基本法》規定,而議員亦願意表明擁護《基本法》,及願意效忠中華人民共和國香港特別行政區,經香港特別行政區籌備委員會確認,便可成為第一屆立法會議員。即是說,95年選出來的立法局議員,本來可以過渡97。

1992年10月,彭定康發表第一份施政報告,提出政改方案,提倡改革立法局的選舉制度。方案在《基本法》裏的灰色地帶添加大量民主成分,務求加快香港民主步伐。此舉引起中方強烈不滿,時任國務院港澳辦主任魯平更直斥彭定康為「千古罪人」,向他下戰書,說:「如果你堅持這樣做,我奉陪到底。」(摘自《魯平口述香港回歸》)

http://ubeat.com.cuhk.edu.hk/127_pol1/
我幾時有捩橫折曲過?
無,所以你又老屈
提倡-》支不滿-〉照推
Agger到時候獨立咗再公投都未遲
講係咁講
但港英旗一路都有慣性收視,唔早啲傾一面有共識嘅新旗,同積慮認受性丶共同回憶,到時公投一定輸,你睇澳洲,紐西蘭就知,尤其係紐西蘭,推面玩膠同紐英旗1on1必然輸

英撚起初一定用冇代表性,歷史,用住港英旗先,打壓新旗嘅誕生,真係咁做就扼殺咗其他可能嘅旗織
其實你知唔知咩叫英聯邦香港獨立左都可以同英國傾加入英聯邦, 外交策略來的,如果加入左就唔係獨立,咁澳洲,紐西蘭, 加拿大呢d 係咩野?

口叫獨立之餘, 都要有真正獨立的視野, 了解成國之後, 點樣在國際上打交道
入英聯邦ok
但米字就不了
國安法嘅核心爭議係如何定義國家同執政黨之間嘅關係
https://lih.kg/2030030
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞