不如就用上黃下黑旗啦

1302 回覆
3849 Like 226 Dislike
反英=大支那
Okok

英國敢對抗阿根廷,但跪支那
你唔覺羞恥我都覺
不過伊二同柴夫人面皮厚
push
功能組別當年中國阻撚住晒, 肥彭都搞新九組呢仲有.

炮製「新九組」方案
港英早在八五年已提出推行代議政制,並有意在八八年推行立法局直選。當時中英正就香港前途進行談判,在北京反對下,最終到九一年才有直選立法局議席。八九年六四事件後,港人要求更多民主,中英秘密談判後,中方願意增加九一年立法局直選議席,並協議九五年立法局可以「直通車」形式過渡九七。
不過,彭定康在九二年來港接任港督,即推出「新九組」方案,將九個新增功能組別選民基礎擴大到全港市民,當時立法局議員劉慧卿提出反建議,要求在九五年即時普選立法局,但未為彭定康接受,劉只好以私人草案形式提交立法局。當時彭定康估計只要「新九組」方案通過,北京會接受現實,容許「新九組」模式過渡九七,但北京一定不會接受立局普選,結果普選方案在沒有政府支持下被否決。不過「新九組」方案最終亦不為北京接受,更另行成立臨時立法會為九七過渡作安排。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20051112/5390872
唉 完全block得
絲打有料雖然我都想個設計可以精密返少少
獅子山、八角晨星、刀劍槍砲盾之類feature
試完仆左街咪所有支持者一齊檢討, 不完美可接受囉, 做咩啫?

都係想問你覺得最壞會有咩後果? 有咩後果係比國安法更癲? 失去同路人支持? 失去國際支援?

nothing can get worse.

even 係港獨, 你覺得係 taboo, 出面有人已經呼籲改口號做香港人 建國, 建議你都搵搵佢地遊說下。

香港獨立旗都係個句, 好多人都舉左差唔多一年。

你話淺黃怕主權問題, 而家對家就係用主權嚟壓鳩你, 你仲諗緊要小心規避。 我唔知你有沒留意攬抄所做既野, 其實佢一路都係度向中英聯合聲明同港英時期所延伸出既主權問題進行衝擊, 相信佢好快又會有一舖大既, 你可以試下同佢公開討論一下, 我哋呢邊都係做支旗仔, 遠遠沒佢做得咁優秀。

佢做左咁多野, 我當時淺黃都撐到爆, 英國議員訪港? 正! 中英聯合聲明問題? 查!

香港人唔疑得政府倒台啦, 今日坐小巴全車屌政府屌到仆街, 我叫一句香港獨立啲呀叔呀伯仲話後生仔, 香港靠你地啦咁。

更重要既問題, 而家係 whatever shit that WORKS 唔係玩浪漫抗爭唔係要照顧懷念英屬香港既上一代, 我尊重但我地就快連命都管唔住, 難得大家依然覺得咁樣試可以凝聚到新野, 咪試囉, 佢哋可以用自己方法去懷念去用港英旗 we are totally okay with that.

共產黨就係食住你呢啲成日想搵中庸之道既心態, 你諗諗。

524 見啦, 萬事小心。
你自己睇絲打篇嘢 40年代嘅烏解都係扯住納粹德國衫尾先打得起
後尾納粹被蘇聯滅撚咗 烏解單打獨鬥苦苦支撐 最尾捱咗幾年 去到五十年代全部比史泰霖踩扁曬送曬去西伯利亞
自己對照返香港唔該
阿根廷係同英國差唔多size 大家咁高咁大可以一戰
英國97如果同支那開片嘅話 香港基本會變成8年前嘅北京城咁
日落帝國同我哋係法制底下埋咗咁多防火牆 呢份最後遺產算係咁
記住依家啲防火牆係邊個留低比我哋 又係邊個拆爛
非常好
nothing can get worse? 分化咗一定更worse.
你而家只係焗人贊同你. 而無尊重同路人

唔好打稻草人, 唔係"我"覺得係 taboo, 而係你無面對同路人中存在呢類人呢個事實.
唔好打稻草人, 唔係"我" 要小心規避。我只係唔想自己分化其他同路人
仲有, 你用"攬抄所做" 嘅去講, 根本係偷換概念. 因為佢講聯合聲明, 其實無明言反對中國主權. 即係佢根本無take risk 去做啲帶有分化可能嘅事, 但你個suggestion有.

你嘅"坐小巴" 例子只講咗支持獨立嘅人. 係有支持獨立嘅人存在我無否認過. 我只係講, 而家走去搞旗係會造成不必要嘅分化, 成本高效益低, 光時旗用得好好哋, 睇唔到整新旗會點樣比光時旗更有用.

"浪漫抗爭"? 又打稻草人. 幾時有咁做過? "唔係要照顧懷念英屬香港既上一代", 即係割啦. 光時旗明明係一個好好嘅公約數嚟. 你拎支無人拎過嘅旗, 做唔做到比起光時旗更"凝聚到"都未知. 但你已經割咗"會懷念英屬香港既上一代"啦, 佢哋就唔可以係手足?

而家唔係"我想搵中庸之道", 唔洗又用共產黨嚟打稻草人. 我唔反對人衝唔反對人飲雞尾酒. 呢啲已經唔係"中庸之道". 但點樣去避免分化係我哋需要做嘅事, 唔好屈去"我想搵中庸之道"
我唔係叫人親英定反英, 親好反好, 基於事實根據囉.

應該獅子頭掛支白色旗
咁多個 呢個最靚 最有意思
真係好核突
認同呀香港人一直覺得將港獨擺上枱人地就會唔理香港,所以就自我審查 ,其實咪變相限制言論自由 ,成日講有二百萬黃絲,咁唔通二百萬人立場完全一樣咩,光復香港時代革命夠係港獨口號啦,叫咗咁耐咪又冇事。

以前香港人割鳩咗魚革義士,到而家經歷咗咁多事叫咗咁耐光復香港時代革命都好似仲未知到底爭取緊乜。 有時覺得有部份香港人比中共更驚香港獨立。

梁天琦當時都比屌on9結果證明係佢走得太前,同樣地即使今日唔係所有人唔認同香港獨立,其他人都要堅持落去
我一次革命之前無咩特別觀感 但越讀越多歷史就越親西方
就用住先啦
太陽改做八角晨星得唔得
樓主pin呢個!

係唔洗太複雜
唔洗畫出腸
下下加個 logo 上去好低層次
老老豆豆
似個大肚男人瞓緊沙灘
我外父同大舅都係視光師 我得閒問佢哋攞啲coupon比你
幾好

荷蘭法國咪又係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞