不如就用上黃下黑旗啦

1302 回覆
3849 Like 226 Dislike
藍白用兩支粉筆綁起,喺幅牆一拉就成條街都係。黃黑嘅黑可能要用其他顏料。

其實民國初期都十九幾萬支旗。印曬出黎再等自然淘汰就得,最無分派別嘅旗應該會脫穎而出,顏色代表咩老老實實之後作都得,最緊要有旗出到街。
最緊要易整,最好唔駛出去印
用返立體logo就唔係果回事嘛
不過講真個人對藍白有好感d
一來藍代表可以代表海洋,符合香港近海特質
二來成個感覺典雅好多
黃黑旗似革命旗多d
不過其實分歧都大
Push
唔要抽氣扇‌,顔色轉做樓主嘅黃黑。
獅子轉做鳳凰‌,寓意攬炒後嘅浴火重生‌
It is not burnism. It is Phoenixism
一直都係純黃黑最好

黑衣黃頭盔
先歸英後獨立
同我諗法有啲相近, 不過抗爭嘅時候用革命旗, 成功獨立建國嘅時候就用藍白旗, 咁樣其實更切合大環境同埋國際線主題
暫時最好 簡單又有意思
同意
抗爭嘅時候用返光時旗啦, 唔洗搞咁多嘢啦
黎明唔係應該上下調轉
上黃下黑好似係黃昏
btw中間粒星好有feel
波多黎各唔係美治?邊個話一定係州

英國?等緊支那救
其實我都有諗過, 光復香港旗, 香港獨立旗都係利用文字表達訊息嘅旗幟, 如果旗幟係純顏色, 純 symbol 既話其實可以同我哋呢場運動建立更加深切嘅直接連繫, 呢個就係點解一般國旗或者軍旗唔會有任何文字嘅原因。

文字建立心理聯繫同連結唔同既概念需要較大嘅成本, 因為人腦處理文字嘅速度比符號慢六千倍, 利用簡單嘅 stimuli 如顏色連結深層含義, 能夠極大咁簡化所需嘅成本, 易更加容易牽動情緒。

通俗地講無論係講任何一個語言嘅人, 定係還是呢面期出現喺國際媒體面前, 一見到呢兩隻顏色, 不用多解釋就會即刻諗起香港民族同抗爭。

要令到全世界一諗起香港就唔會諗起嗰支紅色抽氣扇旗, 而係光復革命旗, 諗起革命期就會諗起香港人嘅堅毅同埋勇氣, 令到我哋嘅感召力變得更加強大, 就係靠呢啲。
港你老母英旗

香港人要嘅係獨立,唔係咩英聯邦
美治咗幾耐? 點解會美治? 點解做唔到州?
係因為美國個system 無integrate 新領土入去嘅原素呀.
設計上要簡潔,典雅
有意義同代表到香港人
國旗,國徽同革命旗都應該分開
革命旗都幾款啦
光復旗,獨立旗,黑紫荊

不過個人都係鍾意藍白/木棉花旗
問題係而家拎任何非文字旗幟, 都有機會造成分化. 而家我哋好有本錢去面對分化咩?

要國旗就獨立之後先搞啦
又係你類柒毛支那p狗
入盎格魯共榮圈唔代表唔可以獨立
事實上盎格魯共榮圈所有成員都係獨立國家嚟
唔該想做柒毛都至少要有啲常識
奴隸就係奴隸
骨子裏嘅奴隸
介意講多小小會點造成分化嗎?
係因為連登比你呢班蝗蟲柒毛支那p狗大軍infest咗啫
紅蓮燈個名唔係假

符號:五個人字並排,圍成一圈,寓意香港人祖先來自五湖四海,但今生今世聚首一堂,為家國前途搏盡無悔,同心同德,堅毅不屈。此外,圖案外形宛如一朵綻放嘅木棉花;木棉又稱「英雄樹」,係香港土生品種,寄意香港如大樹般,雄姿英發,莊敬自強

紅棉見得多,其實木棉亦有黃色品種

面色:金黃,象徵團結平等。寓意香港人同舟共濟,不分化不割蓆,從團結找到力量。另外,此亦呼應香港盾徽內,兩艘黃色舢舨在碧海上乘風破浪。

底色:普魯士藍,象徵自由本土傳統。圖案下方有着波浪,凸顯自由港嘅海洋性格,亦呼應李小龍前輩嘅「若水」哲學。

呢面旗結構、用色簡單,小朋友都畫得出,同時能用寥寥數語概括深邃含義:

意義|自由、平等、團結、本土
符號|(憤恨的)眾人、木棉花、海洋
做奴隸有個好主子唔係咩壞事
衰在係好似你呢班支奴 揀主子都要揀個虐待成狂嘅支那 做奴隸都做得衰過人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞