不如就用上黃下黑旗啦

1302 回覆
3849 Like 226 Dislike
英撚攞到passport未?
印巴,非洲,美國,大把

美國獨立戰爭無啦啦架
我個proposal融入咗好濃厚嘅美國元素夏威夷係美帝領土 而且將藍底換做間條底似美帝好多
我都想香港做到夏威夷或者波多黎各
反英反殖就係大中華

你個腦係咪Binary system黎,得1同0?就係識歷史先更加知道英國對殖民地可以點出賣同壓迫。英荷戰爭可以互換領土,印度同美國就係英國點樣壓迫殖民地嘅例子,香港在過去歷史無事只係好運。

而且如果用英國做宗主國搵保護,咁根本哂gas。支那要打,英國九成會同當年一樣縮,福克蘭群島唔縮就係知阿根廷廢,對住支那就縮
524 上街本身都好大分歧, 你不妨考慮下叫大家有分歧唔好做, 全部返去休息。

你覺得會有分化問題, 我認為令到我哋嘅力量更加合眾唯一, 進一步增強己方陣營嘅營聚力, 更加可以達到同國際民眾共鳴既效果。

咁咪一試分高下, 所以請分清楚係件事本身分歧就大, 定係你對呢件事抵觸大。

首先我哋放低情緒化嘅表達先。

可能你冇成為第一個做新嘗試嘅人嘅經驗, 不妨可以參考一下: 通常一個人做一件事其他人係未試過, 好多人就會對呢件事本身有抵觸嘅心態, 覺得咁唔 work, on 9, 但係當呢個人堅持正確, 一路用同一個方式行落去, 只要展示到當中嘅好處, 佢就會發現身後嘅人越嚟越多, 分化嘅問題亦都會因為支持者增加同大家開始習慣而唔再存在。

開新戰線永遠都係咁。

就好似你喺6月9號叫光復香港時代革命, 大把人爭住同你割, 最後因為堅持, 呢句口號成為今日抗爭嘅基調, 呢個口號進入立法會, 連劉細良都改變到佢嘅思維開始叫呢句口號。

更何況未開始做已經有二千幾人認為呢個係一個好主意, 大家都好積極咁佢諗, 呢件事本身就已經喺度帶領大家再次共同合作, 點解唔試下?

如果你話獨立意識會畀人割席, 舉旗嗰啲一早畀人割得一乾二淨, 因為係早期嘅時候旗幟本身已經帶有強烈嘅獨立色彩, 中大搖旗頑抗警暴既前線應該畀人割得一乾二淨, 因為同樣地早期有一班反對暴力嘅淺黃。

冇人割喎, 相反全世界鼎力支持, 淺黃變勇武走在最前線試圖解救理大圍城, 雖然戰績非常慘烈, 但係政治層面奇襲成功, 美國簽署人權民主法案。

支持住所有創新嘅係不割蓆原則, we try whatever shit that works.

泛民熱狗我哋而家都唔割, 大頭 pepe 當時都有人屌嘉年華, 超級人鏈都畀人屌左膠, 一年落嚟試咗三千幾萬樣嘢, 大家都係咁樣齊心走落去, 為支旗會令到大家割蓆削弱運動, 今時今日香港人嘅神經冇咁脆弱。

呢樣嘢同樣地係講畀所有手足聽, 唔好怕畀人質疑你, 如果有創新方法不妨拎出嚟大家討論, 話唔定會撞到啲新嘅嘢出嚟改變成場戰局。
咪撚屈我大中華唔該
我反港獨?
根本歸英係少數派

依家啲後生手足唔係你班老屎忽咁諗ga
香港事實上無可能靠自己抵禦支那進犯 你一係就倒向西方一係就全面擁抱支那
why not
英國科技先進,早啲研究嘛
倒向西方=做英撚????
你個世界觀真係好撚到
仲要未講英國隨時奶埋一份
支那解體,香港獨立,無補充
黃黑黃黃黑
晨早有bc 書都係嗰邊讀過 不過想留底革命見到香港重光 獨立加入盎格魯共榮圈先唔走
睇到港共有問題,你返去屌港共啦,大聲啲
條戇撚鳩根本唔識歷史,淨係知香港以前係點,睇死佢係咩世界史都唔理淨係用香港睇世界咁款
Netflix套紀錄片冇記錯嘅話有提到
not in here
BTW你呢種論調真係好似支那口交部梗不爽咁 英帝殖民世界期間係全球底下犯下各種罄竹難書嘅罪行etc
人地唔講歷史就話人無歷史,人地講歷史就話人數臭人

死奴隸就係死奴隸
當年拱手讓出香港的確係因為打唔過支那 但英國一定唔係自願交的
搵宗主國做保護都係最好搵美帝呢個我認同 所以我覺得要用夏威夷底色都係咁解
英國係其他地方點榨壓殖民地我唔鳩理 總之事實上就係佢對香港好(其實通常對商貿性殖民地eg李家坡都係善待嘅 因為呢類殖民地建立嘅原因唔係為天然資源 而係為做生意 做生意大家一起共榮係雙贏)佢係外面做咩衰嘢講真真係關我哋撚事咩
而佢對香港好我哋就自然會感恩
試完仆咗街你孭?
你用524 去類比根本就係類比錯誤, 上唔上街安唔安全真係可以話"前線決定". 一個人嘅決定, 難聽啲講句, 你要去送頭都好, 都係你自己選擇 (我唔覺得係送頭, 只係比喻), 對大局唔會造成咩大分化. 但旗會.

唔你"你認為令到我哋嘅力量更加合眾唯一" 就得. 你根本係不斷無視上一輩可以因為懷念英屬香港而反對獨立. 亦無視咗真係有淺黃淺藍唔想去掂主權問題. 新旗就只有最hardcore 支持獨立嘅人會buy. 你要搞獨立唔係問題, 但有啲嘢只能做不能說. 亦唔可以對本身算係比較溫和但somehow 都叫同路嘅人選擇性失明.

唔係我無成為第一個做新嘗試嘅人嘅經驗, 而係你咁做係冒收窄自己嘅支持者嘅風險, 而明明有光時旗呢個中間落墨嘅選擇. 你根本無面對呢個高成本低效率問題.
又分化
即係你話"如果成本問題要拆
咁就問下老英做乜唔起逆滲透化淡廠" 係錯啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞