不如就用上黃下黑旗啦

1302 回覆
3849 Like 226 Dislike
用撚住 邊用邊改
仆街仲要比人串國旗唔應該淨係代表一樣野咁膚淺,我屌手足係出面打生打死叫膚淺又話黃黑二色冇咩meaning,我屌顏色不嬲冇意義架啦,係睇我地賦予乜野意義同象徵比佢地之麻

anyway,個人傾向國旗越簡單越好,支持樓主上黃下黑既設計
咁驚支那打壓二戰後就咪撚返香港la
睇錯唔好意思
我都係咁話
革命旗幟好多時候上面寫埋口號
建議直接米字旗調轉,改配色
我都覺得唔錯 好似同連登一樣黃
淨係粒星
個人認為目前嚟講唔需要太執著於細節, 要容易整先至多人攞, 咁先至有佢嘅象徵意義

如果加圖案落去, 又要畫又要攞出去印, 成本重咗, 冇咁多人識整, 就會少咗人攞, 咁就冇意思
我覺得大致都同意上黃下黑,可以進一步諗點樣呢幾日做文宣,我覺得,令件事好玩D,最好一家大細都參與到,要俾位和理非星期日出來做下任。
黃黑色做軍旗我覺得真心好 設計最好加八角晨星同獅子山
但記住軍旗係局部性 要同國旗分開 否則就犯咗同支共一樣黨政軍不分嘅弊病
國旗我都係建議夏威夷底色嘅港英旗
認同
晨星、獅子山、可以再加啲勇武元素例如刀槍炮之類
藍色象徵自由 睇野唔好咁狹窄啦 旗幟應該擺脫一時嘅政治象徵
如果淨係黃黑, 方便大家自製支旗, 有粒星荃度會高左
冇錯, 容易整 ,個個都識整, 就會多啲人攞出去, 有足夠多人攞出去 ,媒體影到,先至有佢嘅象徵意義
手足都做咗好多個用獅子山嘅版本
個人認為綫條一般
我都唔想大家再叫報仇... 建國好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞