某程度上,BNO平權係幫左中共

561 回覆
1308 Like 528 Dislike
我覺得如果離開得,無論係移民定難民都好,你去到人地地方就要有一種做咩都ok 既心態,預左咩都無哂咁

不喜勿插
有冇諗過班人有冇bno平權都係freerider
預左你咁講你不如出去組織吓先 真心
屌 我發覺係你完全唔知我呢個post講乜大佬呀,我講喺香港宜家呢個情況下,一旦英國通過BNO平權,好多突然有資格走嘅人會放棄抗爭而選擇走,我唔係講緊正常情況下嘅移民呀

更何況,宜家會走嘅都都係投奔自由,衰啲講句係走難,仲會唔撚會考慮過到外國撈唔撈得掂呀

睇你都似係離地膠
只有300萬人
最後生都97年出世
睇黎你真係唔明我個post講乜,唔係扮
唉 認真答你

我從來都係講bno有bc既情況下真係去英國重新開始既人唔會多過留既人

問題係:我從來都無話喺英國落實BNO平權之後,留嘅人多啲定係走嘅人多啲,我從來無作出呢個比較。我呢個post係問緊大家:如果英國政府真係落實BNO平權,各位手足係 1. 唔走,繼續抗爭 or 2. 不了,要去英國

而你就自己set左 留多於走 呢個前設嚟討論,仲夾雜住你對移民英國嘅個人感受,which is not necessary。因為我只係話某程度上,英國落實BNO平權係幫左中共一個忙,因為令部份抗爭勢力外逃,唔洗再煩住中共

好啦,咁你既然話移民去外國(英國)有乜唔好,咁我咪答你,喺香港搞成咁嘅情況下,移民仲諗咁多?仲諗過到去撈唔撈得掂?衰啲講句,宜家係為左逃避極權而離鄉別井,唔係一般情況下嘅移民。

一般情況下嘅移民就要考慮你上面提出嘅問題喇:去到撈唔撈得掂、放棄香港嘅親戚朋友值唔值得 etc

仲有,點解
擁有外國國籍更加唔會離開香港,因為已經擁有保障

大佬,你估宜家係20年前呀,移民純粹為左買個保險呀,打到黎喇,你僅餘嘅自由都被剝奪喇,香港玩完喇,咁喺呢個時候外國國籍呢個「保險」咪真正發揮作用囉,咪要真係用佢黎走囉你仲用好多人移左民幾年都要回流返香港黎論證移民唔一定好、留始終會多過走呢個point,大佬,宜家咩時勢,走得仲回流?返黎托呀?

97BNO,真係閱歷有限

睇你應該有返一定家底,所以先會shift左去講移民外國好唔好撈、長住外國點樣唔好呢啲問題
想問下我宜家唔續過左期既bno
等佢宣布左平權先整 會有咩壞處?
英國政府會唔會set deadline前有bno先平到權?
呢個係有人想要廢除雙重國藉問題,你香港打工,香港比你唔洗雙重課稅,但你張身份證又有香港居民福利
渣bno既走佬派就係打算搵住錢先,有咩唔對路book機票即走,或者賺夠係外國上岸享受餘生。。其實某程度上都係奶緊年青人既鮮血,只係奶完之後會講多謝同我好嬲我撐你食黃店

我相信好少國家會容許你咁玩雙重國藉單納稅,美國係遲遲唔申報入藉拖字訣唔交稅但又享有美國公民福利,係漏洞,但香港就合法無限期容許

當然講左咁多比大家落台,比個痛腳黃衛兵捉(屋企人睇tvb我聽聲),tvb狄龍個仔套膠劇會計師就係呢種心態,不介意同流合污做壞事敗壞上市機制但做完就去外國退休,在我身後那管它洪水滔天。。。
之前“大家口中既熱狗”李政熙成日話“退無死所”。。。
依家無得破釜沉舟,背水一戰,基本上係好毒既計,香港人咁smart ass,又會想睇定d英國報告出左先睇下出唔出街啦。。。反正我個牌搵多幾年錢又有積蓄,人一有退路就會怯,人係求生唔係求死

我係分析討論,唔講走佬派對定錯,我地唔係聖人都有私心想家人活得好,想自己食訓痾屌到80歲屌住西含笑馬上風。。。。只係事實點都會有人數上既大減同卻步,假希望係心理既攻勢
可能會出現南北香港
丟掉幻想, 大把和理非驚死 + 黑警戒嚴, 講大遊行果D只係一廂情願

請廣傳[巴士人鏈]
限聚令豁免排隊, 黑警分唔到你係咪真排隊搭巴士
主力部隊集中去頭站, 只要頭站架架車滿載, 中途站上唔到車就可以排隊組人鏈
排到累去黃店抖吓, 差完電再排過
畫面夠靚, 岩哂和理非, 有機會上到國際頭版

時間無多, 認同請代開post及分享給身邊黃絲朋友
其實你知唔知你宜家係完全講緊另一樣嘢

你呢個講法無問題,但估唔到我講完一大輪你先諗到咁駁所以咪笑鳩你get唔到我個post講乜囉97小朋友
Thats why 有bno個個年紀既人少落場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞