某程度上,BNO平權係幫左中共

561 回覆
1308 Like 528 Dislike
BNO平權美國就會出師無名
腦細都要續BNO咁cheap
都撈得好唔掂喎
好似澳洲吸引人去做農夫一樣
其實去得英國就唔諗得咁多,睇下你覺得自由緊要啲定份工緊要啲
無後顧之憂
我有幾個親戚都係英國,真係有得走諗住投靠
你推到咁極端一定唔會架
佢地喊住係因為想住喺有自由嘅“故鄉”,而唔係極權底下嘅中國/香港,但奈何做唔到,所以咪做咗佢地今日嘅選擇,成件事合邏輯,冇人講過選擇係完美,都係取捨而已
你的資訊很有用
90後有bno同時有其他國家戶籍但都繼續留守
除咗理念之外既大原因係冇錢,但一日光復唔到就只會等被共產,永遠都儲唔到錢走,所以撐到完場
講真 有外國護照更加唔會走
更何況係英國 物價咁高
英國都好多人移民去澳紐
唔係話英國生就有啦咩
呢個咪就係反映共產黨可惡之處要人有家歸不得 如果係合理係自由嘅邊個唔想留返喺自己嘅地方
劉霞咪正正反映咗我講嘅野 逼於無奈要抉擇
當極權無限凶猛嘅時候喺中國係軟禁係逼害
喺德國係背井離鄉係唔適應
都係無可奈何嘅選擇
1.
無能力走嘅就算比個國籍你,去到都生存唔到,又係要死返香港。

要為自由民主而走就唔會諗咁多。如果去到生存唔到就要死返去極權,咁點解冷戰咁多東歐人著草去西歐、點解咁多北韓人要走去南韓

其實,去得都預左乞食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞