某程度上,BNO平權係幫左中共

561 回覆
1308 Like 528 Dislike
23歲 上年renew左
關咩撚事,有bno同過到去生存倒完全係兩回事
呢個講法留歐派班人可能會buy
熱狗玩分化, 樓主仲諗住發國難財

另一半既契媽有/住你同一層既鄰居有 你都有

全家得家姐有,平權嘅話手足去到要想辦法保留香港特色。
利申00後
唔洗理條傻鳩
你自己計下數喇
85年二三十歳果班人
而家咪正正係五六十歳果班收成期廢老囉
呢個年紀既有幾多企過出黎?
你情願益廢中廢老都唔益八九十後?

仲有你隻計法, 梁天琦都唔會有BC
唔好意思借個位
[重開]【鳩叫回歸】宣傳524遊行既最直接方法:十點鳩叫
https://lihkg.com/thread/2029447/page/18#preview
唔係美唔美好問題
我都話咗唔係美好同困難
我地講緊嘅根本唔係同一個層面嘅野
你講緊工作生活朋友
我講緊自由同生存
有唔少人係無可奈何揀無可揀
好似啲脫北者同難民咁即使背井離鄉前面充滿未知都係要走架啦
好多手足如果唔走就係俾港共拉去坐冤獄而唔係打office工同朋友家人享樂
我嘅concern係自由隨時被剝削嘅人
你過左海就神仙啦
真係平權到咪可以申請返囉
平權到,97前出世嘅就有機會
識諗嘅一定會走,就算唔為自己都為吓下一代
相反 正因為有退路
bno平權後, 會選擇行得更前
就算你街頭抗爭做左幾激烈既事
只要你離開左香港 班死差佬就耐你唔何
但如果呢個邏輯成立嘅話,97前就唔會有移民潮。
問題就係好多人寧願放棄呢啲嘢都要擁抱自由
唔應該拒絕第二身分
至少比國安捉走 第二身分國家要出下聲
如果桂民海冇瑞士護照
佢消失咗你連名都唔會知

你可以唔走
但唔應該拒絕買保險
回流返黎係為搵錢姐,難道佢地有放棄到外國國籍?
認真諗下之後咁仲合理嗎?
仲有, 八十年代唔係出國既都唔會攞BDTC
果陣有錢出國果班起碼都中產以上
按你計法
走得既只有富二代富三代
仲未計呢班人果陣大多數都有資格歸化英籍

照你計法, 九成九手足都攞唔到BC
我有啲frd去摘果實都俾佢撈到本澳洲護照返黎好撚勁
吓 點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞