[ECON] 2017 DSE經濟科討論區(2)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
中文版本題目10(a): 通_率,打漏左個字

11(d) - XX供應更多的土地 應該係想講 供應更多的 XX 土地?
14題同時出現 DVD播放"機" 及 DVD 播放"器",另外14題總分只有14分非16分。

我中學係中文讀Econ,大學有用英文讀過;睇過中文卷同英文卷估計你係先出左英文卷後翻譯做中文卷。少少意見,如果想中文卷字眼似考評局既話,以下題目可以參考:
Q8(b) - 字眼參考:DSE2012Q9(c)
Q9 Balance sheet - DSE2016Q8
Q10(e):字眼參考 - DSE2013Q12(c)

唔該你
我無讀過中文econ,私補教都係英文
我今日先精神翻少少打到野,前幾日覆少少fb msg都好攰

份mock英文version應該都settle,中文做既巴打應該唔多,頭先上面既問題我會fix。應該都考左好多electives啦,中文答案應該聽日有,我會盡量用eaa既字眼,但希望大家明白我未必咁快上到手。

我呢幾日精神少少個陣有用過另一account睇你地討論,你地討論深入度我都好偑服(當然有d一定唔考),希望你地keep住團火,繼續討論,我通常都會比你地講,未必留言,講哂答案唔夠你地討論深刻(我唔識既更加唔會老點 ),記住econ絕對幫到你地升上u。

講少少當年我考試既野
其實我就無咩做卷,past paper都無做10年,只係做哂dse,臨尾再睇多一次。個陣我有補習既都,溫左d筆記都搞掂。唔好chur自己太緊,溫左記左就得。

有巴絲fb inbox左既我會聽日reply。

早抖啦大家
中文版本題目10(a): 通_率,打漏左個字

11(d) - XX供應更多的土地 應該係想講 供應更多的 XX 土地?
14題同時出現 DVD播放"機" 及 DVD 播放"器",另外14題總分只有14分非16分。

我中學係中文讀Econ,大學有用英文讀過;睇過中文卷同英文卷估計你係先出左英文卷後翻譯做中文卷。少少意見,如果想中文卷字眼似考評局既話,以下題目可以參考:
Q8(b) - 字眼參考:DSE2012Q9(c)
Q9 Balance sheet - DSE2016Q8
Q10(e):字眼參考 - DSE2013Q12(c)

唔該你
我無讀過中文econ,私補教都係英文

我中學中文讀大學英文讀,私補中英通殺
見倒你有講過話想教既,我可以比啲中文 econ 資源你睇睇
想問第2條
Amy果句野果畫圖
我就係次次都唔識依啲

對唔住 我勁煩勁廢 唔好意思

第4條 我想問點解我會畫到咁
但又好似岩岩地咁
考試會唔會扣分

唔係講笑。。做十條錯十條 求巴打指點迷津

條條真係要畫supply curve嘅時候無畫 唔洗畫果時就畫左 或者郁到啲curve錯撚曬
想問第2條
Amy果句野果畫圖
我就係次次都唔識依啲

唔岩,錯硬
佢叫你畫兩張圖,一張show p↑q↓,同另一張p↑q↑
你應該諗下有咩情況會導致咁樣
( 查實得兩種)
第一 得一條D底下 p↑q↓( law of demand)
第二 demand ↑

巴打錯ge地方係郁左supply
成條跟本唔關supply事,你走去郁人地
分工後會否一定享有規模經濟?

個推論好似有啲遠

做野快左順左未必會擴張
應該係
利申 9答 上面咁多唔識都知我廢

應係唔係 short run嘅話點都冇eos

話說就有個point叫 管理上的eos (managerial economies管理上的規模經濟 )( 屬於internal eos 內部規模經濟)
講緊ge係 : 廠商擴張,會充分享受分工ge好處( professional knowledge/specialized skills) ,會令到 ac ↓

但係如果 過分擴張 就會有 diseconomy of scale( 負規模經濟 ) (managerial diseconomies管理上的負規模經濟)
講緊ge係 如果一間firm過分擴張,佢會因為管理上困難( 部門溝通問題。。etc) 導致 產出效率下降,ac ↑

唔知幫唔幫到你

唔知岩唔岩你心水,係joint us書到cap出黎
The amount of money received from Capital gain in overseas 計唔計落 income received aboard?
The amount of money received from Capital gain in overseas 計唔計落 income received aboard?

Residents收就計

我係想問net income from aboard計唔計緊冇current production 既events

姐係冇production involved 都計?
Central bank計唔計perform 到central bank function既銀行(例如HSBC 係financial advisers of govt,咁hsbc當唔當係central bank of hk?)
原諒我太多問題concepts 味清

應該唔計, 但小心,股息,投資回報應該計,因為呢d係要素收入 ( factor income)
股息係住戶提供 capital (資本) ge回報,由此係涉及生產。應該計nia。

比多個例子你,有本地居民,係外國收ge租,都計,因為係佢係海外投入資本轉化為服務(租住服務) (即生產production) ge要素收入(factor income).

至於唔計。。。比個例子你,係外國執到$ ,係transfer payment, 唔計。

全舊nia意思。據我理解係, 本地居民 係海外賺取ge要素收入(factor income) 減 本地發比非居民ge要素收入

諗是否計nia , 應考慮兩樣野:
1. 收$ 條友係咪 resident( 居民 )
2. 條友收ge $ 是否"要素收入 "( factor income)
p. s講多次,要素收入係居民生產ge回報

小弟愚見,唔知岩唔岩
有錯請屌

應該唔計, 但小心,股息,投資回報應該計,因為呢d係要素收入 ( factor income)
股息係住戶提供 capital (資本) ge回報,由此係涉及生產。應該計nia。

比多個例子你,有本地居民,係外國收ge租,都計,因為係佢係海外投入資本轉化為服務(租住服務) (即生產production) ge要素收入(factor income).

至於唔計。。。比個例子你,係外國執到$ ,係transfer payment, 唔計。

全舊nia意思。據我理解係, 本地居民 係海外賺取ge要素收入(factor income) 減 本地發比非居民ge要素收入

2. 條友收ge $ 是否"要素收入 "( factor income)

小弟愚見,唔知岩唔岩
有錯請屌

股息應該計,income approach有,就咁升值應該唔計
Central bank計唔計perform 到central bank function既銀行(例如HSBC 係financial advisers of govt,咁hsbc當唔當係central bank of hk?)

首先, hk比較突殊。hk係無central bank 係hk, central bank ge functions分散左比唔同ge銀行。
e. g
印銀紙----> 渣,中,匯
結算所 ----> 香港銀行同業結算有限公司(中文讀,英文唔q記得)
......

你應該咁諗,有齊central bank ge功能先叫central bank ,central bank唔係分類,係真係一個institution有齊個堆function
所以,有central bank功能ge bank/institution唔係cental bank.
係要"有齊" 先叫central bank

小弟愚見,唔知岩唔岩
有錯請屌

股息應該計,income approach有,就咁升值應該唔計

無錯 就咁升值個d叫 資產增值(唔識英文) .
其實好多人會confuse係股息 同資產增值到。會認為 資產增值 = 股息
其實大家應該要明白 股息 係d乜
股息係一d上市公司ge分紅,其實即係profit, 係生產換返黎ge野 咁要制造呢d output(產出) ge input(投入,即成本)
,某部分就係透過股民ge投資, 所以呢d分紅就等於股民ge要素收入(factor income) ,係佢地投入生產要素(factor of production) ge回報。 所以應該計
至於何謂資產增值。。。小弟咁諗,只係單純ge樓價自己升跌( price level effect) 唔關生產事,所以唔計
唔該晒
對唔住 我勁煩勁廢 唔好意思

第4條 我想問點解我會畫到咁
但又好似岩岩地咁
考試會唔會扣分

巴打們~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞