[ECON] 2017 DSE經濟科討論區(2)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Unemployment rate 要點諗 好難 有時做完同makring完全唔同 例如2012 mc 2013 2015 LQ

實數vs %

好鍾意考LF同U加/減同一個人數,呢個時候% change in U>% change in LF (since U<LF),之後再determine係升定跌

果幾題係無講明咩人數 淨係講個situation ,我上網看有唔同答案 依家搞到亂亂地

係咪個d咩 有出左國好耐ge人回流並且有意慾工作,問你unemployment rate有咩改變咁?

呢d通常答uncertain
因為唔個個班粉皮揾到工同揾唔到工ge人數
唔該晒 但係cost個度點用文字表達,要用咩keyword?

如果個樣野唔係cost
你可以指出個個行為個cost係咩,然後話個樣野唔係一個可以forgo既option,所以唔會影響到某個action 既cost,亦都唔會影響decision making

唔好寫it is not the cost because it is not the highest-valued option forgone,你咁寫就係講it is not the cost because it is not the cost,寫翻清楚少少
唔該晒 但係cost個度點用文字表達,要用咩keyword?

如果個樣野唔係cost
你可以指出個個行為個cost係咩,然後話個樣野都唔關個個decision making/choice事,所以唔係一個可以forgo既option,所以唔會影響到某個action 既cost

唔好寫it is not the cost because it is not the highest-valued option forgone,你咁寫就係講it is not the cost because it is not the cost,寫翻清楚少少

如果個樣野唔係cost
你可以指出個個行為個cost係咩,然後話個樣野唔係一個可以forgo既option,所以唔會影響到某個action 既cost,亦都唔會影響decision making

紅字令我諗起frank wood acct書:non-current assets are assets other than current assets
Unemployment rate 要點諗 好難 有時做完同makring完全唔同 例如2012 mc 2013 2015 LQ

實數vs %

好鍾意考LF同U加/減同一個人數,呢個時候% change in U>% change in LF (since U<LF),之後再determine係升定跌

果幾題係無講明咩人數 淨係講個situation ,我上網看有唔同答案 依家搞到亂亂地

係咪個d咩 有出左國好耐ge人回流並且有意慾工作,問你unemployment rate有咩改變咁?

2015果題increase 我想唔通

如果個樣野唔係cost

紅字令我諗起frank wood acct書:non-current assets are assets other than current assets

我記得
解答下咩叫capital accumulation(資本累積)

首先要識:
change in capital stock
= capital formation - depreciation
資本儲存 = 資本形成 - 折舊

capital formation ( 資本形成 ) 即係investment (投資)
而depreciation(折舊) 就係capital goods係生產過程中ge損耗。

咁咩係 capital accumulation (資本累積)?
def : the situation that capital formation outweight capital depreciation, resulting in a net increase in stock of capital.
中文定義: 當資本形成大於折舊而做資本儲存有淨上升的一個程況。

講左咁多廢話,到頭來即係話,資本累積 就係指 當 投資 > 折舊,使得 資本形成 - 折舊 > 0 ge程況,就係資本累積

實數vs %

你影黎睇睇
未做過
解釋 下點解interest rate (i仔) 會影響 capital accumulation.
考慮change in capital stock = capital formation - capital depreciation
資本儲存 = 資本形成 - 折舊

而當 資本形成 - 折舊 > 0 , 咁就有資本累積
資本形成你當係( I ) 咁,i仔上升,cost of borrowing money ↑, I decrease
咁可能就會↓ 資本累積。

實數vs %

2015係decrease
咁呢,就最後答埋 點解capital accumulation會related到 current consumption同furture consumption啦。

如果你有讀 e2, 應該會學過一part講yf(economic growth) ge取捨。當中話,要 yf ↑, 就要放棄現時ge生活水平,
↓ C ,↑ S ( saving ) 同 ↑ I , 以 換取未來ge生活水平↑( 即yf↑)。
咁呢個位又同change in capital stock個 capital formation掛左個靚勾。

題目可能會問你 how economic growth affects capital accumulation and current living standard?
咁你就要答 , becoz we need to sacrifice current consumption to ↑ I /↑S so as to redeem economic growth. Hence economic growth will ↑ capital accumulation but ↓ the current living standard.

實數vs %

錯哂grammar

Btw,有d野幾有趣
當年candidate report咁寫:
Contrary to what is stated in the question, some candidates assumed partial or no job replacement in HK labour mkt.

HOWEVER, those who can provide a logically consistent explanations were still given FULL credit.

姐係你寫得logical,有state自己既assumption係會full marks。

如果見到d題目你好懷疑,記得寫低自己既assumption
最後就係話 capital accumulation係會↑ yf
因為 佢令 availability of factor of production ↑ ( capital ↑ )

咁佢ge過程中involve current consumption同furture consumption, 所以就有路啦

希望幫到你

實數vs %

錯哂grammar

Btw,有d野幾有趣
Contrary to what is stated in the question, some candidates assumed partial or no job replacement in HK labour mkt.

HOWEVER, those who can provide a logically consistent explanations were still given FULL credit.

姐係你寫得logical,有state自己既assumption係會full marks。

寫assumption,logic通就俾分,咁就爽喇

姐係第二個答案+ assumption 都接受?

錯哂grammar

Btw,有d野幾有趣

寫assumption,logic通就俾分,咁就爽喇

姐係第二個答案+ assumption 都接受?

呢條係,應該因爲太多人錯
請問38點做?答案係d
請問38點做?答案係d

總賺獲: 20*10=200 手錶
對個國家黎講,整1枝紅酒=2隻錶

30酒140錶如果轉哂做手錶,就會等於30*2+140=200手錶,3正確

可以咁睇係因為無比到貿易前生產點
正想答 子瑜巴快我一步
請問38點做?答案係d

30酒140錶如果轉哂做手錶,就會等於30*2+140=200手錶,3正確

如果你讀e2,你應該識睇
請問38點做?答案係d

呀寫錯了

呢張:
請問38點做?答案係d

呀寫錯了

呢張:

唔該巴打
我個mock都出咗啦
大家想挑戰一下可以試做。

Outliers DSE Econ Paper 1 Mock 2017正式完成啦!

規則:
1. 此試卷沒有時間限制,請同學盡量運用一切所學作答。(唔好因為時間限制而浪費份卷)
2. 此Mock卷由Outliers製作,未經同意不得轉發、抄襲、出售或作其他用途。
3. 為達到最佳效果,交卷前請勿跟其他人討論試卷內容或答案。
4. 完成試卷後請不要跟未完成的人討論內容或答案,以免影響公正性。
5. 部分題目的難度遠遠超出實際DSE考試題目,這些題目都加上了星號(*)。同學在這些題目遇到困難不用灰心。

交卷方法:
為了數據分析,希望同學能到以下連結填寫你的答案。
https://goo.gl/forms/fqdkLb8brm7JHgTy2

答案將於2017年4月24日起可於Outliers的YouTube頻道查看。
Outliers Economics YouTube頻道:
http://www.youtube.com/user/Outliersecon

下載方法:
Outliers Mock 2017 (英文版)
https://drive.google.com/file/d/0B7Oi4qLy8mKxOWhOeXJhMXRoZzA/view?usp=sharing

Outliers Mock 2017 (中文版)
https://drive.google.com/file/d/0B7Oi4qLy8mKxNC1fYzhUeDhoV2s/view?usp=sharing
請問38點做?答案係d

Autarky production point 其實係題目最開頭有比到
唔該晒 牛肉巴 同 子瑜巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞