[ECON] 2017 DSE經濟科討論區(2)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
垂直既demand curve有冇violates law of demand
BoP accounting 係咪assume一個國家唔會有saving?

之前講過你睇翻上面
岩岩做晒成份2012 pp
Paper1 26/40
Paper2 39.5/119

是咪仆得街,level 1?

唉我要個lv3就完美
唉好低分
我唔係好明白Q3機會成本果題,點解會係較低。

陳先生之所以選擇搭巴士係因為佢願意為搭巴士付出既價值減成本會比等地鐵既高,咁應該唔代表搭巴士既成本會一定比等地鐵低?只係有可能既情況下搭巴士既成本會比等地鐵低。依個推論有冇錯?
上次有兄弟話因爲係電動車demand increase 所以令到
傳統diesel cars supply decrease
我覺得competitive demand/supply都解釋到

陳先生之所以選擇搭巴士係因為佢願意為搭巴士付出既價值減成本會比等地鐵既高,咁應該唔代表搭巴士既成本會一定比等地鐵低?只係有可能既情況下搭巴士既成本會比等地鐵低。依個推論有冇錯?

其實呢d涉及al既主張。

唔洗諗得太複雜既,佢都係要翻屋企,題目無特別講話咩價值唔同,咁決定佢搭咩就係個cost既不同

題目有時唔會講得咁多,你要知佢主要考係cost唔同點影響選擇

好似sample paper個條你唔會又要諗埋星期六日唱k多人用廁所,令星期日六日唱個value又低左咁
上次有兄弟話因爲係電動車demand increase 所以令到
傳統diesel cars supply decrease
我覺得competitive demand/supply都解釋到

原意應該係(a)問demand decrease price decrease

跟住(b)解釋點影響supply(competitive supply)
岩岩做晒成份2012 pp
Paper1 26/40
Paper2 39.5/119

是咪仆得街,level 1?

唉我要個lv3就完美
唉好低分

1-2
垂直既demand curve有冇violates law of demand

呢d問左就會玩死人

剩係睇條curve就係,但係人既選擇要符合law of demand,你consider 所有cost之後唔會violate
巴打們
我經常係啲要畫圖嘅題目失分 仲要因為果啲題目佔好重分所以我失分失到PK
以下例子
問題

我嘅答法

問題

我嘅答法

救命 得留十幾日
巴打們
我經常係啲要畫圖嘅題目失分 仲要因為果啲題目佔好重分所以我失分失到PK
以下例子
問題

我嘅答法

問題

我嘅答法

救命 得留十幾日

你問題唔似係畫圖,係concept

好似你下面個幅,你知道hos 同private housing有個關係: substitute 既你好難畫個幅subsidy 既圖。
巴打們
以下例子
問題

我嘅答法

問題

我嘅答法

救命 得留十幾日

上面個條人地問你import value係咪necessary decrease,你幅圖要indicate個import value嘛,之後文字寫翻個反證出黎。
同埋巴打你細心d label要自己畫個d diagram,上面個題,你自己畫個幅y axis咁label已經可以唔比分你。

其實你要宏觀啲看待成本。成本唔單止係「損失」咁簡單。可以得到嘅「好處」但係你選擇唔得到都係成本嚟。你好似將所謂嘅得益/價值同成本視為兩樣野。例如我可能由做律師自願轉做義工,原因對於一般冇學Econ嘅人嚟講,做義工嘅滿足感係得益更大,但係用Econ concept 去理解,係因為對我嚟講,放棄做義工帶來嘅滿足感比放棄做律師帶來嘅金錢嘅成本更大。其實用成本去諗就可以了。

其實你要宏觀啲看待成本。成本唔單止係「損失」咁簡單。可以得到嘅「好處」但係你選擇唔得到都係成本嚟。你好似將所謂嘅得益/價值同成本視為兩樣野。例如我可能由做律師自願轉做義工,原因對於一般冇學Econ嘅人嚟講,做義工嘅滿足感係得益更大,但係用Econ concept 去理解,係因為對我嚟講,放棄做義工帶來嘅滿足感比放棄做律師帶來嘅金錢嘅成本更大。其實用成本去諗就可以了。

Dse無深入學呢d關係,變左一出到LOD深d就出事

然後再講返題目,其實經濟學assume人係局限下爭取利益最大化(你可以check下DSE syllabus應該有呢句。換個講法姐係成本最低(留意唔係損失)。呢個係經濟學嘅assumption,所以嗰位先生最終作出嘅選擇嘅成本必然較低

呢d問左就會玩死人

剩係睇條curve就係,但係人既選擇要符合law of demand,你consider 所有cost之後唔會violate

Dse問就答violate左啦
Btw tip題
1) why supply curve=mc curve?
2) why demand curve=mb curve?
3) why LRAS is vertical?

cliff

LRAS vertical幾大機會
住年出ad downward sloping同sras upward sloping

cpi gdp deflator difference 應該都出

1同2 有冇中文ans?

我想佢出similarity多d
巴打們
以下例子
問題

我嘅答法

問題

我嘅答法

救命 得留十幾日

上面個條人地問你import value係咪necessary decrease,你幅圖要indicate個import value嘛,之後文字寫翻個反證出黎。

巴打。。姑勿論你個d答法。。。。,其實巴打你知唔知exchange rate係macro ge topic? 同埋個玩法(得幾張圖,背左佢都得) 巴打我建議你清清d concept先諗答法,好似ci呢題,應該係郁demand.
btw答親有關elasticity ge題目
一定要ge元件包括:
1. mention the elasticity of D/S curve
2. △%p > △%qd/qs or vice versa
3. change in TR
同埋d p啊q啊個d一定要用返pq唔好用$ 巴打努力,仲有十幾日,好多時間
Btw tip題

cliff

住年出ad downward sloping同sras upward sloping

cpi gdp deflator difference 應該都出

巴打可否講下什麼是similarity?
Btw tip題

cliff

好似係both are indicators of price index
上年考完就清哂袋

cliff

好似係both are indicators of price index
上年考完就清哂袋

Both are price index which indicates changes in price level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞