[ECON] 2017 DSE經濟科討論區(2)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
今年paper2唔好有externality
死比你睇

btw個d evaluate題其實都唔算好難答。講晒正/反 咁都差不多。比較擔心paper1
今年份份卷都玩野。Econ應該走唔甩,預計今年難到pk

我細佬讀history chem bio 話依三科啲卷冇玩野
我暫時考左m1同chem m1難撚到 chem都叫ok
可能hkeaa係core玩大佢
bafs同econ唔該正正常常呀

呢題我想問點解我答price of rice increase唔岩既?

唔係一個demand side factor

呢題我想問點解我答price of rice increase唔岩既?

price升只會令Qd跌
就咁睇個表只知consumption少左 唔知係咪Qd跌導致
加上題目講明話要demand-side factor
咁就知係factors other than price嘅改變令rice consumption少左

price升只會令Qd跌
就咁睇個表只知consumption少左 唔知係咪P升Qd跌導致
加上題目講明話要demand-side factor
咁就知係factors other than price嘅改變令rice consumption少左
唔知聽日BAFS 2B d essay題出咩呢?

唔好出比率啊屌你hkeaa

個人覺得2B教比率唔係想考你計數;想考你分析多啲

demand side factor

要解釋點解成條demand curve向左移

Demand side factor唔包括 price改變導致Qd改變?

唔包,郁curve一定係 factor other price
price only affect qd, qs
基本知識,一定要記住
Bafs明天加油
利申 已drop

Demand side factor唔包括 price改變導致Qd改變?

唔包,郁curve一定係 factor other than price
基本知識,一定要記住
幾時考econ?
利申:16dse econ 答到盡答
幾時考econ?
利申:16dse econ 答到盡答

29號 好緊張

加油呀!!好快就考完啦

唔包,郁curve一定係 factor other than price
基本知識,一定要記住

Demand factor= 郁成條demand curve既factors?

你咁理解啦
我啱啱追返post 留意到上面Total Social Surplus嗰題
第一下計都得到個0
但係用另一個方法就發現錯喺邊
p=60,qs=0 依個位係唔使計落mc到的
將total social surplus分開PS CS計就明點解錯
想睇下未經智力調節下出既卷
請問38點做?答案係d

總賺獲: 20*10=200 手錶
對個國家黎講,整1枝紅酒=2隻錶

30酒140錶如果轉哂做手錶,就會等於30*2+140=200手錶,3正確

可以咁睇係因為無比到貿易前生產點

38 a同b點計?
請問38點做?答案係d

30酒140錶如果轉哂做手錶,就會等於30*2+140=200手錶,3正確

38 1同2點計?
請問38點做?答案係d

38 1同2點計?

咩叫“消費“了80單位紅酒和240單位手錶?
佢專門化生產紅酒既話點解係個交易度仲會“消費“左手錶?佢唔係生產紅酒同人交易手錶咩?
想睇下未經智力調節下出既卷

好型
個題我識做啦

訓醒之後望番就秒
問:
一個accountant既人工 計唔計入gdp

我諗:
That accountant本身係一間公司,間公司係rpu,
咁仲洗唔洗加accountant既人工落gdp呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞