[ECON] 2017 DSE經濟科討論區(2)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
樓上位巴打你講你既答案先啦,咁我地先知你concept全錯乛乛
樓上位巴打你講你既答案先啦,咁我地先知你concept全錯乛乛

唔好意思巴打們 又係我
做完08CE了 岩62%
以下有啲睇完都係唔識
13題

17題

21題

37題

多多指教

13 a?
17 d?
21 d?

13錯,睇清題目第一句

我:13B 17C 21B 37B
真正: CDDA

13條果年得19%岩
17. 38%
21. 69%
37. 66%

我:13B 17C 21B 37B
真正: CDDA

13條果年得19%岩
17. 38%
21. 69%
37. 66%

13. 2005 gdp>2001 gdp, primary production both takes up same%, so actual value increase in 2005

17. Lower average cost in rnd of china's law

21. Owner of Ordinary share can vote and affect company's decision=> diluting power,debentures 只係貸款,無權干涉公司內政
巴打,咁多題,點解唔買joint us個本 野黎睇啊? 唔係想話你。不過。。。不如你試下睇左joint us個本先,再真係好唔明某d位先攞上黎問啦。
btw 13,個條係幾狗ge. 你首先要睇到 2005 gdp > 2001. 咁你老作個數落去計一獲就得
名義gdp 係乘上年個物價定係乘當年嘅物價?

Produce個年
啱啱睇完成個syllabus 發覺有啲concepts味係好清希望有人解答

啱啱睇完成個syllabus 發覺有啲concepts味係好清希望有人解答

Highlight左嗰啲
Unemployment rate 要點諗 好難 有時做完同makring完全唔同 例如2012 mc 2013 2015 LQ
關於cost:
其實就係一句,你唔做certain action 既可以拎翻d咩?

假設你依自己既喜好(/perceived value)排左以下既活動
1. 睇twice comeback
2. 訓教
3. 溫書

咁你就會揀睇twice啦,你諗下,如果你唔睇,你可以有翻訓教既value,咁所以訓教既value就係你既cost。點解唔係溫書既價值?因為你唔睇twice都唔會揀溫書。
關於cost:
其實就係一句,你唔做certain action 既可以拎翻d咩?

假設你依自己既喜好(/perceived value)排左以下既活動
2. 訓教
3. 溫書

咁你就會揀睇twice啦,你諗下,如果你唔睇,你可以有翻訓教既value,咁所以訓教既value就係你既cost。點解唔係溫書既價值?因為你唔睇twice都唔會揀溫書。

所以只有highest-valued option先係cost。
關於cost:

2. 訓教
3. 溫書

所以只有highest-valued option先係cost。

之後啦,原來你之前為左睇twice 比錢subscribe左一個channel (non-refundable),咁你唔睇twice都好,你都拎唔翻subscribe fee,呢個唔會係你既cost。
關於cost:

2. 訓教
3. 溫書

之後啦,原來你之前為左睇twice 比錢subscribe左一個channel (non-refundable),咁你唔睇twice都好,你都拎唔翻subscribe fee,呢個唔會係你既cost。

Aka Sunk Cost (cost incurred and not refundable)

呢個唔會影響你既decision making。
再黎,點解interest 係OC of earlier consumption?

假設你而家唔睇twice既碟(do not consume now),而借比朋友,佢應承你會係還個時會送個襟章比你。姐係你有多個襟章。

你遲d consume 隻碟(enjoy music 既價值)=唔consume now,你就可以有個襟章。襟章既價值就係interest,亦係你而家睇碟既cost(唔而家睇就有得攞)

順便講埋:
對於遲消費既人黎講,interest=compensation for deferring consumption

對現在消費既人黎講,interest=cost for current consumption
關於cost:

2. 訓教
3. 溫書

就咁答under the postulate of constrained maximization, only the highest valued option forgone is counted as cost得唔得

我無見過咁寫
關於cost:

2. 訓教
3. 溫書

就咁答under the postulate of constrained maximization, only the highest valued option forgone is counted as cost得唔得

係因為你冇辦法同時兼得所有選項
Unemployment rate 要點諗 好難 有時做完同makring完全唔同 例如2012 mc 2013 2015 LQ

實數vs %

好鍾意考LF同U加/減同一個人數,呢個時候% change in U>% change in LF (since U<LF),之後再determine係升定跌

實數vs %

好鍾意考LF同U加/減同一個人數,呢個時候% change in U>% change in LF (since U<LF),之後再determine係升定跌

果幾題係無講明咩人數 淨係講個situation ,我上網看有唔同答案 依家搞到亂亂地
唔該晒 但係cost個度點用文字表達,要用咩keyword?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞