比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
Really?
試多幾次就得
邊樣?
有冇絲一直都搵唔到真命天杯 我一買月釀杯就一拍即合 好用到仆街 本身仲要流量少 用足12個鐘先換
Sallystoy! 又係黃店,又有唔同月經杯牌子揀,又有月亮褲

個人第一次試femmy cycle就返唔到轉頭因為比較軟、容量大、有防漏設計,同有個圈俾你拉返出黎仲有分高低子宮頸既設計建議你上youtube望下
唔難 最難係學摺個part姐
上youtube搵下 有好多摺法
我買個時係sales教我用
呢款貪佢拎出黎個下 佢邊位防漏
女人每月都要見自己流血,唔會暈
但見其它人撞車跳樓一灘血就梗驚啦
硬身啲既杯用起黎容易覺得痛或者頂住膀胱 —- 我朋友就係咁
頂到幾耐同你子宮頸高低有關
我用開SJ細碼,容量算大
但第二日量多果時2個鐘會就漏
但拎出黎得15ml到
後來發現因為我子宮頸低
會霸左好多杯位面嘅位
所以好快漏
處女膜位置無咁淺
用杯、棉條都只係陰道口,唔會搞到破處
但碟就塞到好入,我最少用

就算真係因為用呢啲產品而唔小心破處女膜
未俾過男人碌鳩入過陰道,都算係處女
男人介意嘅,做罐頭刀仲咁撚柒醃尖,唔該即刻飛鳩咗佢
處女膜位置無咁淺

處女膜位置無咁淺

呢款係咪打開左個杯,杯身有有可能係笠左入去?
拎出黎係咪好有感?
本人覺得c fold最容易打開
食止血丸,係因為流量太多,會失血過多頭暈
利申: 棉條->月經杯

用衛生巾嘅缺點:e.g. 易漏 要經常換 唔環保 唔方便就廢時徒口水講了

十幾歲開始用棉條 已經係解放咗一半
棉條香港好易買到嘅Playtex(百佳/屈臣有)
雖然易入但係好易滲 唔知係佢design問題定唔啱我 睇其他人嘅comment 都好易滲 最尾嗰幾日又易乾
上年要行街我諗大家都清楚其實唔容易有廁所換所以把心一橫轉杯

本身M量唔大 用月經杯一年咗右感覺超正
因為真空唔似棉易滋生細菌
可以12個鐘先換一次(有時偷雞仲會耐啲但係唔建議咁做)
係屋企搞掂就得
有關拎出黎嘅問題 其實個杯拎出黎係感覺有啲滑捋捋 個人唔建議新手買直尾嗰啲 一黎尾嘅長度未必啱要自己剪 二黎跣手會覺得驚
我係買meluna 有ring嗰款 手指掂到個尾一拉就好易拎
香港有幾間舖頭有買 都算OK多款 一個百幾二百蚊真係唔算貴

Agger香港應該要推廣多啲呢類產品 唔好再吹咩會破壞處女膜呢啲觀念
月經碟真係第一次聽
我都會
要用SJ咁軟身嘅杯先無感
再硬少少已經feel到
試過用Lunette L size, 放左入去頂到好辛苦
其實根本好難流行用棉條同月經杯
因為小學性教育都只會教m巾
杯難用,但最環保、安全
正常女仔經量大約都係30ml-80ml
我當你多極80ml 頭兩日量多啲嚟60ml
每日30ml 其實大部份杯都接得住
一日兩次 一早一晚屋企搞掂 唔使出街搞

同埋回你#1 多練習就唔會成手血
最多係手指頭沾到d
如果你一換就成手血應該成地都係
係咪要伸到好入先可以拎到出嚟?
成手血咁拎番出黎真係爭啲
其實work from home 係最好試新月經產品既時候我頭幾次換杯倒血都係要沖住凉先覺得舒服同乾淨可以喺屋企慢慢習慣用杯係福氣近來開始習慣就慢慢試就咁換
簡錯流量?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞