比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
我不嬲都用m巾,習慣咗
咁細過塞呢d, 會唔會破處
想問下如果量少用月經杯會唔會好難塞入去好想試下但自己嚟M啲血少得好誇張
搵醫生check下
少嘅話,用護墊都得?
處女=未被男人陰莖插過入陰道
M巾太焗,又唔環保
打漏嗰膜字
諗左下……你又有道理
用開playtex
我同你調轉,因為我唔知實際要放到邊個位,所以用手好難放啱,用導管我係捉住中間個羅旋位,推到陰道口就將伸縮導管推哂入去,個位就啱啱好
棉條我會連埋護墊一齊用(我平時冇嚟m都會用護墊)
頭兩日夜晚瞓覺會較鬧鐘,7-8個鐘起身換一次,係驚量多會漏,第三日開始就會10個鐘換一次,有時瞓耐咗會12個鐘先換
多謝絲打educate 人衛生用品
好多人未接觸過就驚
其實唔用無所謂
用過唔鐘意都好閒
但某d人係未用過就已經唾棄

個人意見覺得仲係處個陣用pad好d,
雖然話tampon 唔會整破個膜,但我覺得仲係處嘅女仔對自己下面都未好了解,驚會整傷陰道,所以都係建議用pad好d

我自己經驗就係用到m cup就用
訓覺一定用
唔使返工係屋企方便洗m cup就用cup

如果岀外流好多m又唔方便洗m cup 嘅會用返tampon
過左heavy flow 之後就可以用返m cup 因為可以wear 10-12 個鐘

一開始由pad 轉tampon, 未放岩位, 你會覺得好唔舒服
真係戴岩嘅你係唔會發現到tampon嘅存在
如果唔舒服就要推tampon入d
我覺得有導入式嗰隻就最易用

再之後轉用m cup 真心返唔到轉頭
買tampon 錢都慳左好多
又唔驚有TSS
我都係試左2個先搵到個岩自己嘅m cup
我唔建議用摺得埋嘅個種m cup
棉條真係唔好超過8個鐘先換..TSS可大可少架sis
我處都照用內置衛生用品
一日無俾男人插過都係處
m巾漏到驚,上PE堂跑跳都就住就住
用咗棉條就行動自如
用cup就環保又唔使帶咁多嘢
Sorry離一離題,想請問各位絲打有冇好既蔓越梅supplement 推介
尿道炎?
但係棉條有夜用喎
咁我咪要瞓6個鐘就要起身換?
棉條冇分日/夜用,只係有分多/普通/少流量,根據自己嘅流量用適當嘅類型
其實就算用m巾,頭一兩晚都會因為流量多而要半夜起身更換,咪當起身屙夜尿
當然你可以選擇夜晚用返m巾/m褲,不過m血會焗住喺下面,流到去屎忽,會冇咁乾爽舒服
如果棉條都塞唔入 係咪唔好試月經杯住?

不過棉條得手指尾咁幼,塞唔入九成九係你塞錯位
狂飲水都可以
好緊張 硬係塞極都唔得 淨係塞到手指甲咁多 再入會痛
首先一定要放鬆,陰道係你身體嘅一部分,你冇嘢要緊張
第二,極度懷疑你搞錯尿道口同陰道口,尿道口係前面啲,好多人第一次用都會搞錯,我都係建議可以用手摸清楚位置,或者用塊鏡望清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞