比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
外觀上嚟睇
屎忽窿係普通一個窿
閪就有塊嘢 仲要chow皮 仲要有層次 真係好嘔心
女人唔覺得核突,因為自己好少睇到個閪全相
如果想試Femmycycle, 我都會出去望下
Femmycycle始終比較貴
唔岩用就晒錢
盡快學識點用,下次旅遊可盡情玩
但有味就一定係唔乾淨囉,用M巾臭過用杯/棉條,係經血同空氣、汗、尿嘅細菌接觸而嚟
陰道裡面本身係密閉、冇乜空氣,而且有益菌平衡惡菌,用乾淨嘅棉條/月經杯係滋生少好多菌
如果真係咁唔自律的話,一日唔換M巾容易發炎過一日唔換杯好多
我明$300+一個杯sosad
我成日都encourage身邊朋友開始用
但係都係覺得污糟
漏m之後洗個條m底褲又咪一樣污糟
港女真係好難理解
想試杯 但喺youtube見過有啲人話用緊杯嗰陣痾屎用力會對埋個杯出嚟咁如果真係喺街人有三急咪好麻煩
有冇絲打可以分享下
唔撚係掛
用M巾又唔舒服又唔係特別衛生,諗唔明
有既
其實你個杯入左去會形成一個真空狀態
唔用正常方法拎出嚟要夾硬扯先會出嚟
而夾硬黎會好撚痛
如果你揀啱個size係唔會有呢個情況
至少我從來無試過屙屎屙到甩杯
如果有人對隻棉條敏感,後果可以好嚴重
棉條同其他嘢都係入侵性嘅嘢,仲要閪口係好易有病毒入侵,有必要咩
唔成日換棉條,啲咩中毒要截肢收場,上網有得睇唔換m巾最多咪紅腫,唔換棉條
啲人覺得我誇張,我覺得嚟m都要游水,所以要戴呢樣戴個樣誇張
又嘔心又要屌,自虐?
正解
M巾先最污糟
勁臭,勁焗,有時仲黐到西毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞