比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
我煲熱咗啲水,淋隻cup,而唔係放落煮麵嗰個煲
放得唔夠入
布m巾點睇
只適合喺屋企用,出街要換好麻煩
布m巾係咪真係唔會臭?比起普通m巾
Thx絲打
衞生褲真係冇撚用有m巾都漏到仆街 仲以為係一樣
月亮褲乾得快唔快?要幾多條做替換先夠?
洗耐咗會唔會吸得冇咁好?
長期唔換,血加汗接觸到空氣,一樣會臭
我暫時未試過著月亮褲出街,仲係測試中,用咗一個月
買咗兩條,夜晚洗完用另一條
過咗頭兩日最多流量
我就會著返普通底褲,通爽啲
月經杯開心使用中
用M巾根本係一種折磨
又焗又熱又搞到有血腥味
夏天戶外活動又出汗又盛, 行多兩步就開始會磨到
玩足成日, 西都磨到損埋
仲有啲血流出黎有果種開水喉嘅感覺, 極不安, 無時無刻都好驚漏
訓覺都好驚漏, 成日朝早起身已經好唔舒服, 仲要硬住頭皮去洗床單
月經杯就唔同, 冇晒果種開水喉嘅感覺, 唔驚漏 (雖然流量多果兩日, 如果12個鐘內返唔到屋企, 隻杯滿左會滲少少出黎)
冇野焗住磨住
如果唔係M痛, 根本真係唔記得自己M到緊, 成個人都輕鬆同爽好多

香港啲人真係偏保守, 好多人都接受唔到放野入去
但係, 如果男人嘅jer可以放入你陰道, 你自己嘅手指同衛生用品點解唔可以
月經杯用左真係開啟新世界大門, 仲第一次知道原來M血同身體其他地方流出黎嘅血係一樣, 原來根本係唔臭
著嘅時候係唔會feel到啲血濕立立醃住個閪
係乾爽嘅?腥臭味係咪一樣會有?
如果佢係吸血除出黎條褲係咪會有重量
Sor好多on9問題
經期一開始就用滾水將個杯煲3分鐘,然後用番梘捽乾淨再用凍滾水沖走啲番梘泡

之後每一次喺陰道攞出黎之後都會番梘捽乾淨再用凍滾水沖走啲番梘泡,先再放返入去

唔再用既時候就番梘捽乾淨再用凍滾水沖走啲番梘泡,再用滾水將個杯煲3分鐘
我係用平時煮野食個煲,因為我覺得隻杯仲乾淨過啲食物又煲又用番梘捽喎bb 奶樽都係咁啦
夏天用M巾完全係折磨!
啲女唔知話佢保守定on9
可以有唔知幾多個sp,但對於自己個閪根本唔了解!明白到性器官嘅構造,成個生理周期,就唔會抗拒用內用品
我唔係好覺用著月亮褲有M巾嗰種醃嘅感覺
如果唔係豬紅嗰種血塊滲唔到落底下個層,基本上算係乾爽,但會有血腥味,所以我暫未試過著出街。
條褲本身厚過一般底褲,亦重少少,有血就會重啲啲啫,但我覺得可以接受
絲打你咁勁嘅
我試咗四五次唔得就放棄了
有無試過用牙刷加牙膏刷?
未試過 試下先
但洗完都唔知再用唔用好
好驚有菌
都係都係唔好冒險自己身體健康重要
用埋月亮褲
之前想試下用綿條
但好似塞唔入咁
結果放棄
岩呀
頭兩日用最好
之後用m巾
太少血好磨擦
放鬆啲啦 我頭兩次都放唔入 上網睇就發現
可以就一隻腳企直 另一隻腳放係廁板度 好似啲狗屙尿咁
再同時放鬆下身 一下就塞到入去架啦

千其唔好放棄吖 用過真係返唔到轉頭 好舒服架
sally’s toy有個75ml既月經碟,
有冇絲打用過?
75ml半日換一次就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞