比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
睇到都覺得臭
一堆臭閪臭海鮮味
已轉用杯,無乜用棉條了
麻閪煩
我都覺
女人記仇又小器
有冇試過布M巾
想環保啲但唔敢用月亮杯 想試布M巾
啱用嘅杯+擺啱位係應該零感覺
係零到你會唔記得自己嚟緊m
香港藥房應該只有賣Ob(無導入管)同Tampax(有導入管)兩隻牌子
你睇清楚盒內說明書,試幾次就得
M巾又臭又易up到有菌又易漏又極唔環保
但我上網睇好似流量大嗰幾日都只係頂到3-4小時,但我用m巾都唔只頂到3-4小時,咁究竟係月經杯可以裝多啲定m巾多啲
無你老母個臭閪都生唔到你呢個臭人出黎
有,但出街用會麻煩,又怕滲漏
只適合喺屋企用
近來要home office嘅絲打可以用下
月經杯同月經碟塞咗入去點拎返出呢?
棉條都仲有條線扯返出嚟
仲有帶咗棉條點解會扑到野,唔係應該有棉條頂住咗咩點插得入?

利申:咁大個女都未用過
我feel唔到隻杯,但feel到成日急尿
又唔可以沖落廁所先煩
流量多時,我係雙重保護
杯+M巾,有時甚至要食止血丸,勁慘
我用Tampax(有導入管)會成日滲尿出黎 特別係訓完教起身 但用OB(無導入管)就完全冇呢個問題
有冇知點解 搞到依家有一大堆Tampax唔知點用好
用棉條再轉杯 感覺良好
身邊連用棉條既fd都冇
話怕塞野入去
有呀
仲未有痴線佬巴打入嚟講綿條破處
可以頂到幾多個鐘同隻杯嘅容量都有關係
有啲入門級容量比較細 時間會短啲

我係正常流量
第2-3日流量最多嘅日子用4塊m 巾嗰種
用緊30ml femme cycle
最多嗰兩日max 12小時要換
如果出街出太耐趕唔到12個鐘返屋企倒可能會有少少滲

ps. 我係早晚屋倒的出街唔會搞佢
棉條最方便,日本好多款都
只有用月經碟先可以如常扑嘢
杯同碟出入都要用手指伸入陰道
所以使用前後都要洗手,喺無水嘅地方會比較煩
杯比較講求技巧,因為每個閪既構造都唔同,新手用亦都容易整到痛。

如果真心為環保,要做足d功課。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞