比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
其實布M巾自己整得唔得
平時用m巾都唔覺咁多 其實點define 係過多
可以
衛生署網頁

我是否「月經過多」呢?

「月經過多」是指經血量多或經期過長
以下情況,可能是「月經過多」:
月經超過7天(大多數婦女的經期會維持2至7天)
需要使用加長而吸收力特強的衞生巾,而且每隔1至2小時便要更換
有大血塊排出
有血崩情況出現(即是大量經血突然湧出,染濕內褲和衣物)
晚間需要頻密起牀更換衞生巾
在睡覺時,即使已使用衞生巾/衞生棉條,但經血仍會染濕牀單
因月經過多而影響工作、家庭和社交生活
月經時或過後感到頭暈、呼吸困難和疲倦
想問點先知個杯有冇打開?
新手第一日用
有滲漏問題
我用開lily cup細size
斷斷續續大概用左半年
但都未好掌握到
我用開7字型放入
有試過成功feel到既彈開 咁就好安心
但有時我都唔肯定佢有無完全打開
有時又以為佢打開左 但有漏m
成功率大概五五波
諗緊係我問題定我同隻杯唔夾要試下其他

氣餒 不過會繼續努力
因為成功個陣真係好爽!因為我用 m巾會「up」到生好似熱痱咁

想問下 岩岩追po見到有絲話要對準中間入?係咩意思?
琴晚順利用到啦
屌今朝起身拎唔返出黎
點搞呀?
好似生仔咁慢慢痾佢出嚟
屙屙下變左屙尿
個杯仲係處於掂到拎唔到狀態
要屈一屈隻杯先拎出來
真空狀態好難拎㗎
放咗杯入去應該就會自動打開
我都會漏,因為流量太多
好多時要用M巾、月亮褲打底
我通常塞左入去再用手指頂一頂個底,就會開

我用呢隻 都係頂一頂個底?
我覺得佢好似入左去就唔打開咁😂😂
係咪我摺得太實

聽朝再試先
用左幾日已經搵到方法啦
宜家最大問題係唔知點先叫打開左
有時摸到扁扁地咁其實seal好左
有時摸到拱起以為開左啦但又整唔實有d漏出黎
My friend Celine is on her period so she cannot have cold drinks, coffee, ice cream and tomatoes right now. Her aunt flow is visiting. She has very painful cramps right now so she's gonna take a few days of period leave. Her sister feels bloated too which means her period is gonna come soon. She has had bad stomach cramps lately too but her period is late this month; it's a week late. Today, she's being so emotional as it's that time of the month again. Her cousin missed her period so she might be pregnant. Her cousin's husband did his leg workout this afternoon during which he overtrained his legs so he has got cramps in his legs and right foot. Celine's brother fancies this girl named Susanna who will be attending a party next weekend but I won't be going with him in case of cramping his style. I don't wanna pug any pressure on him that would cramp his style. I don't want him to be under pressure which would cramp his style.
我用開lily cup細size
斷斷續續大概用左半年
但都未好掌握到
我用開7字型放入
有試過成功feel到既彈開 咁就好安心
但有時我都唔肯定佢有無完全打開
有時又以為佢打開左 但有漏m
成功率大概五五波
諗緊係我問題定我同隻杯唔夾要試下其他

氣餒 不過會繼續努力
因為成功個陣真係好爽!因為我用 m巾會「up」到生好似熱痱咁

想問下 岩岩追po見到有絲話要對準中間入?係咩意思?

係咪講緊我(我改左名)
我係用圖中個隻唔係用compact

摺完放入去個陣高d個邊就要入先,如果唔係就會漏
唔知你明唔明我講咩
試多幾次,唔啱角度+未夠入先會痛,我第一盒都係哂左,之後再買再試就覺得相逢恨晚
不知幾多人聽親棉條就驚到仆街,將棉條同破處劃上等號
利申呢一年轉左用棉條,係乾淨同舒服好撚多
月光杯點睇到流量?
隻杯似量杯咁有刻度,5、10、15ml
唔知點塞好,會成日覺得綿條好唔衛生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞