比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
睇完呢個post 今朝去咗買tampon
第一次唔成功
啱啱再試就得咗
但個心成日都覺得有舊野喺入面
長期塞舊野入去唔會un住un住唔舒服咩
唔會
沒事兒
去多幾間睇下
好開心有人開呢個post
除左月經碟我每樣都用過

我係由膠月經杯直接轉去用月經杯

Tampon旅行用過一次.. 去溫泉迫不得己買..
但我血量少,好乾會痛,同埋擔心tss

《月經杯》
幾年前聽到呢個名果陣都仲未有好多地方賣緊呢樣product 求求其其就買左lily cup
好彩我都係高宮頸 高到男朋友手指都摸唔到個頂
但lily cup太硬所以好少用
之後去左睇happeriod同organicwe
用過lunette, femmy cycl, merula 同diva cup

Lily cup: 最硬身但個design好方便置入
用過咁多隻杯佢最fit我個陰道
但果陣用仲係新手 佢太fit 吸實左我個cervix有次試過半個鐘先拎得返出黎 怕左不了

Lunette: 有氣孔 較硬身 所以放入去會自動打開哂 唔洗了黎了去test佢係咪岩位
不過因為佢硬身關係 用果陣會急尿同急屎(我本身有ibs)
所以再買左diva cup
相較之下diva cup軟身少少 易打開 用果陣好似無咁irritate到我想去柯屎尿

Merula: 太多花款我忍唔住上amazon jp訂左個藍色閃粉 仲叫我日本朋友空運返俾我
但隻杯欠缺彈性 同埋可能我買得太大 買左size xl
成日打唔開

Femmy cycle: 因為用有氣孔月經杯 都有漏既問題
所以試左呢個無氣孔既杯
其實都會漏
呢隻杯放入放出都好有感覺(因為佢球型勁大舊
但佢比較軟既關係 唔會有急尿既感覺

月經杯可以放12個鐘 但放入放出我都會沖涼洗乾淨慢慢搞
清洗杯會用hygiena spray同消毒丸

《防漏褲》
我係facebook睇左台灣andre hud廣告買
So far 用左兩年 都真係唔會漏
但我patpat直接著有防漏層既月經褲會出疹(正如用膠m巾都會 好煩
所以每次流量多都係月經杯+內褲+防漏褲 勁厚

《布月經巾》
有時輪班工作無辦法訓醒去沖涼倒血既時候用
最近轉左斯理蘭卡手製布月經巾
感覺同taobao差唔多
但一日最少用三塊都幾甘 要手洗
家人已經慣左我d布月經巾掛起哂曬乾
量多就試用杯啦
底褲再加月亮褲?!同著成人紙尿片無乜分別,好焗囉!
我只係用過一兩次布M巾,感覺一般
無計,我好易皮膚敏感
以前day 3 mens會痕到出哂疹
用防漏褲都焗 要著純棉內褲隔一隔
女人生活唔簡單!
女人有M真係好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞