比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
Tampon棉條-流量多嘅時候,可以換密啲,綿條外面嘅棉線都滲血就代表成嚿棉花已濕透。

Moon Cup月亮杯-可以每次去小便時拎出嚟睇下,倒咗啲血,洗下隻杯再放返入陰道。

Flix Disc-唔知中文譯乜嘢,好似叫月經碟,亞太地區好少見,呢隻嘢有少少似子宮帽,塞到好入接住經血,可以長時間使用,嚟M時又可以繼續性愛

呢張圖比較做愛時用Disc同杯嘅分別

個人經驗:
棉條係最易用,最易買到,又輕便,女運動員(尤其跳水、泳隊、體操)好細個就會用,游水後換就得。女優、裸體模特兒如果接咗job但又嚟M,都會要用棉條,令工作順利進行
優點:易買易用
缺點:要勤更換,否則有機會引發中毒性休克綜合症

月亮杯最環保,但拎返出嚟倒經血時會搞到成手血,廁所內最好要有洗手盆或洗滌設備,或者自己帶樽水去洗,呢方面就會麻煩少少,一定要洗手。拎出嚟嗰下要有技巧,一定要照足指示,因為接近真空,如果唔先撳住側邊放氣,扯出來會劇痛。另外,我用月經杯,雖然唔會feel到佢嘅存在,但有時覺得好似會頂住膀胱,好易急尿
優點:可以睇到流量、環保、唔需要成日換
缺點:搞到成手血

月經碟最大賣點係戴咗都仲可以做愛,但有幾多女仔嚟緊M仲有咁大性慾?呢個產品最高難度係要放隻碟喺最深處,手指唔夠長就做唔到覆蓋子宮頸口,效果就唔係太理想,而會滲漏。小妹唔建議M頭兩日扑嘢,因為女仔冇乜性慾,潤滑又少咗,就算男人唔怕血腥味、成床血,插入會都唔會咁滑,雙方都未必咁享受。此外,子宮收縮緊,需要休息,M嚟時身體較虛弱,赤裸會易受涼,即係老人家講嘅入風,叫男友忍兩日啦!
優點:嚟緊仲可以扑嘢?
缺點:難用、即棄產品、貴
(小妹唔係用過好多次,因為覺得效果唔理想,無再用了)

所有產品都標榜唔會/唔易滲漏,但個人經驗係M量多時,仍有機會漏,所以建議喺底褲再加護墊或M巾作Back up,甚至係月亮褲。

月亮褲係一樣幾好嘅新產品,就咁由得啲血流,防水褲吸收晒。最近用過,防漏效果確係唔錯,夜晚瞓覺著最好,洗完曬乾又可再用。不過我只係喺屋企著,無出街,原因係條褲吸晒啲血後會幾大陣血腥味,著全日就有好腥,亦會有些少焗,除非你買幾條拎出街替換啦,咁污糟嗰條要點處理呢?一條褲百幾二百蚊㗎,唔會即棄啩?產品說明量多時最好都加M巾吸血,如果唔用M巾,如廁時用紙巾印走褲上的血,抹走上面嘅血塊就得。
小妹建議唔好買黑色,因為手洗嗰陣睇唔到啲血漬係咪完全沖走晒,淺色就好啲。
優點:唔使技巧、人人識用、防漏效果好
缺點:唔係咁透氣、唔可以成日換

新手絲:棉條+護墊/月亮褲
環保絲、旅行絲:月亮杯+月亮褲(全部可重用)
運動絲:用過晒以上產品再自行決定,月亮褲焗身,唔知做運動時用啱唔啱
美國女性用棉條多
香港女仔保守,幾唔方便都係用M巾
我比棉條個fd試,佢驚,唔敢用
連登有婦科醫生巴打
Cup有分大細碼
廠商建議:
30歲以下、未生育過嘅女性用細碼
30歲以上、生育過用大碼

上面講咗,撇除唔環保、中毒休克候群風險,棉條適合新手,藥房實買到,易入易出,但要幾個鐘換一次。Cup可以長時間使用,環保,但難用,放得唔好會唔舒服。M巾係外用,無風險,但唔環保、焗、唔舒服、易滲漏
買過棉條同杯,2樣都塞唔入
林鄭應該停咗經
有導入管嘅棉條定無?
杯要屈一屈先塞入去
有管。杯有摺 仲係用lily cup
棉條無敵
不過真係頭兩日先用
之後就乾到喊
冇呢樣野
用過棉條同月經杯就發現自己比m巾折磨左好多年

流量多個時 坐同企個下真係
坐個時陣腥味勁驚比人聞到
坐得耐企起身個下d 流量

月經杯環保又好用 用慣左係唔會轉
換月經杯個下其實朝早換同沖涼換都唔會太污糟
唔洗喺街換架
專業研究閪
我唔係好明點解要其它人去買
唔係買定喺屋企㗎咩?嚟M先買?
有次睇婦科,個男醫師唔知咩係月亮杯
我講咗佢知,佢仲寫低咗
太緊張?
之後太乾,轉返用輕量M巾或護墊
去旅行用月經杯真係無敵!乜都唔使帶,順利游水浸溫泉
絲打塞咗隻杯,會唔會覺得迫住尿道?
我成日覺得好急尿
明明我放鬆左先試但硬係入唔到試完lily cup之後咁岩夠期睇婦科 佢話我搞到子宮頸發炎 叫我唔好用置入式
其實上面呢堆嘢有冇話有咩副作用?因為要塞入去,會唔會好唔舒服/易整傷/易發炎之類?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞