比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
可以點放錯?你成日會漏血?
Good to know
買開咩size嘅杯?會唔會買大size嘅幫到你?
果然係一門學問喎!
但我又唔會因為用杯而走去睇醫生
或者有機會要再研究下,了解自己身體
第二隻係咩牌子? 係邊到買架?
幾個ex嚟m都一樣大食,用月經杯真係返唔到轉頭
我都係之前不停上外國forum睇先知
唔係人人都可以一隻杯hold到12個鐘
好羨慕人地流量少,成日都唔駛拎出黎倒
頭2日會漏少少咁
第一次買係lily cup,原來個杯有個位要對正中先放入去
我一直都唔知
之後店員姐姐介紹我用femmy cycle,好用到不得了
我都覺,同男人一齊啦
不如去用手㩒下啲杯自己試下軟硬度?sallystoy有個corner擺左啲唔同牌子既sample出黎俾人可以攞上手摸下
未俾男人碌鳩入過陰道就係處女
用乜衛生用品都無所謂

我開始用係用直尾嘅杯,嗰時全世界都未流行,無咁多選擇,要朋友喺外國揸車去特定舖頭買咗寄返嚟。但我流量超多,杯到hold唔到,12個鐘唔換真係妄想
難用、即棄、貴
第四日打後會用個細啲既杯(petite size)因為流量少啲咁細啲攞出黎就唔痛
睇過人地試用,表示吸m後因為好重,好易墜埋一邊,最尾成塊反出嚟,如果著裙、闊褲就慘啦
我用棉條兩老已經比說話我聽,用埋杯真係
棉條會吸尿係最大問題
條線點擺都會整到啲
小學雞毛都未出齊,解釋月經已唔易
仲點教用杯、棉條?
女仔要大個少少,適應咗月經、生理用品,先慢慢學用啦
我用布m巾,加月亮褲
真係有人就咁用月亮褲嘅咩?頂得順咩?
個身體係你自己嘅 無人會比你自己知道自己最需要啲咩
試下推前推後啲,再唔係可能個size唔係100%fit你,見你#1話拉出嚟痛,係咪無放咗真空先攞出嚟?蠻力拉出嚟好易傷呀
圖裏面白色圈嗰位係處女膜
其實好接近陰道口嘅位置
處女膜唔係一個閉口嘅膜黎嘅
係中間有孔、不完全封閉的一層薄膜狀組織
每個人嘅形狀都唔一樣
我自己嘅case黎講用棉條就冇破處女膜

不過都係嗰句處女膜係一樣冇用嘅嘢亦證明唔到任何嘢
已經有research paper 研究過有啲人做過 even生埋仔都處女膜都冇流血

如果對方好care你處女膜仲係唔係度都係屌保鮮紙算啦

唔止80ml,
量多到貧血,頭暈,要睇醫生,食藥
都係㗎
都係自己啲血啫⋯⋯
sallystoy個店員姊姊真係好好又有耐性又唔會令我覺得尷尬本來一個女人去買女性用品或者性玩具係好難但係同佢傾就覺得其實無咩大不了希望香港人都可以公開自在咁討論呢啲話題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞