比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
平時訓醒成塊濕哂以為自己真係流咁多 用左杯先知其實得半滿 仲訓得好舒服添
新手
度完cervix係高嘅買咗lily cup size a,琴晚訓教用
我feel到有好明顯嘅pop開所以諗住應該擺得ok啦
但放完都係feel到個stem頂住我(stem冇突出妹妹係入咗去嘅),都幾唔舒服
同埋用落感覺有少少漏,好似有啲bubble出黎咁,冇理照訓,今朝發現的確有漏
請問係咪都係放入去個陣出問題,擺得未夠好先會咁?
同埋我係咪要剪一剪個stem?(好驚剪咗冇回頭)lily cup可唔可以剪?
初用時未掌握到技巧,放得唔好就會覺得唔舒服
有啲cup個抦長,預咗可以剪短嘅
你試多幾次先決定啦

杯嘅防漏效果唔錯,但如果量太多或放得唔好,驚漏,用M巾或月亮褲打底會好啲
我想問下你地用棉條個時會唔會覺得有啲棉絲仲留左係入面?
唔會,吸收咗經血,棉花會濕透
習慣頭兩日量多放便密換就用棉條, 第三日量開始少就用杯用到完, 始終係街換好煩人生只用過三年m巾用杯對身體最無乜害, 環保, 無感
但唔少女生仲係好抗拒
會跣出嚟
入唔到陰道口?
身邊d friend都係咁, 所以算啦自己過得舒服就好當初轉用棉條/杯都係因為頂唔順人生幾廿年每個月來都要就住訓唔安, 夏天噏到痕又臭, 真係好炆用杯來緊都無乜感覺, 心情好好多
真係每個人都唔同, 最終靠自己慢慢試, 果陣睇左好多教學片都塞唔入, 試左幾個周期嘥左半盒棉條先至成功唔得果陣唔好心急夾硬來, 痛只會愈抗拒跟住更緊張等量多果陣搵塊鏡睇住再試下
以前都用有導管, 後尾貪方便攜帶用左OB無導管幾秒就換完, 喺街幾方便, 不過用唔慣入去會覺得好鞋
會, 洗完噴d杯專用消毒劑, 趁濕果陣放番入去因為量少用棉條/m巾都好麻煩, 有時以為完左又出幾滴, 唔知用咩流量既棉條/m巾先就到, 杯擺係身十個鐘都唔怕, 咩流量都係同一隻杯, 方便出成日街/番工
放得岩佢係有真空狀態吸實左子宮頸接住d血, 果度係無感區唔會un
入到太多血, 留唔到喺嗰個位度
想知有冇sis覺得用到月經杯真係相逢恨晚,點解自己嚟咗十幾年先發現一樣咁正嘅嘢
細個一直有用棉條,外國一出杯就叫朋友寄返來香港比我試。真正只用M巾嘅時候唔算多
試下坐喺廁所塞棉條,一樣work
港女棉條用家少,所以入口嘅品牌有限
你去歐美大把
放鬆試就可以
agger 況且流血唔可以用黎作判定處女標準 屌過處就知果種緊係呃唔到人
以為棉條破處呢個都市傳說已經破解左好多年
條佬因為你無咗塊膜
或同其他男仔享受過性愛就嫌棄你,飛鳩咗佢啦
佢夠膽話自己仲係青頭仔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞