比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
買太多其實都用唔到咁多
但試得多先知咩杯比較適合自己
我頭三個月都係咁呢
問過間公司,婦科醫生
一個話你戴唔啱所以漏,但真心唔覺錯位
一個話有啲人陰道肌比較強,會令個杯走位
苦苦試到第三個月就成功咗

或者試大一個size會接得曬啲經血
慣咗再用返細嘅
比少少建議想轉用棉條/杯,但突破唔到心理關口嘅絲(尤其係處),我仲係處嗰陣試勻晒棉條同杯
- 自己身體要靠自己了解同探索,可以先用手指伸入去陰道,感覺下入口同裡面有冇唔舒服,如果冇就放心試有導管嘅棉條(同手指差唔多粗幼)
- 第一次試難免緊張,陰道自然會收縮,有處女膜嘅話異物感好明顯甚至痛,所以最好喺屋企浴室呢啲relax環境下,有足夠時間比自己試
- 放膽將成條棉條放入去,出面淨係得返條繩,完全摸唔到棉條頭突出嚟,否則陰道口磨到超唔舒服
- 用杯要先練習摺杯,必要時準備潤滑劑,隻杯摺到穩陣先好慢慢放,如果唔係隻杯喺入口彈開嗰下撐到處女膜真係會痛,所以都唔建議處去試
本身我轉用驚痛多過思考處女問題,唔通月經產品/自己隻手指會攞走處呢個status咩
我都好開心突破到當初個心理關口,而家用置入式product 真係返唔到轉頭
試之前記得問下醫生,同埋唔留指甲,洗乾淨對手
唔知點叫硬點叫軟
用得正確係feel唔到
我大概十零歲就用棉條,未掌握到技巧時會好沮喪
但用啱後就覺得勁正,上PE堂無後顧之憂
我就係點摺都打唔開
完全唔知點解,明明跟足啲教學
下次嚟m再試下啦
多謝絲打令我大開眼界 學到好多野
我見啲YouTuber /店員話就算未嚟M, 嚟M前都可以試下練習下
絲打,如果你做愛係以滿足男人為先,我登你慘
話唔定你條仔都鍾意比人插多過插你呢
我都係店家建議落
試過唔用結果超痛
你係咪搞緊笑
使鬼同男人扑
用假鳩插入頂到子宮,滿足自己唔使靠男人
冇仔亦冇女
用碌鳩
你鍾意用咩咪用咩囉
用緊super jennie
每次去完廁所都會用水洗
月經完 同用之前都有用滾水烚下佢

點知其中一隻用咗4個月個手抽位黑咗
烚過幾次 用咗消毒丸消毒都清唔走啲黑漬
係咪發咗霉
用緊playtex 頭兩日成日漏要加護墊 尾幾日又太乾
夜晚訓覺又驚用超過8個鐘會中毒要較鬧鐘

如果夜晚淨係用月亮褲夠唔夠做?
其實同街市賣嗰啲衛生褲有咩分別
咁驚有無高清相望下
推呀 用左棉條同月經杯真係番唔到轉頭
完全唔明點解要用m巾
用過cup
拎出嚟果下好痛
點解我反而有管先放唔岩位
ob用手先feel到放得岩唔岩
但惟一困擾嘅位係痾唔到屎
我覺得滿足女人唔一定要插嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞