比較內用衛生用品:棉條、月亮杯、月經碟

1001 回覆
315 Like 31 Dislike
留名睇報告
好驚 試過一次覺得好奇怪

呢隻當普通暗瘡咁搽?
咁點解咁少tampons賣?
香港女仔9成都係m巾
一聽到要塞入去就「eee~好痛咁」
我就係因為買tampons太貴太少款
先轉用cups

用杯唔好諗住一買就啱
都要試,同埋都有個learning curve係到
通常一開始用都會唔舒服
上咗手就好好用啦
介紹返,呢個網站有個quiz
係綜合你嘅習慣再推薦個啱嘅杯俾你
幾準㗎
https://putacupinit.com/quiz/
手勢唔啱
個人太緊張

塞得入男人條J
又乜可能塞唔入棉條?

Btw, 我都用lily cup,高子宮頸啱哂
我係喺外國 條女鬼妹用開tampon
要起最多m個陣試
如果唔夠濕會痛
應該唔關事喎
我會較鬧鐘起身換情願醒一醒換咗佢,咪當屙夜尿,都唔想瞓得唔舒服
瞓覺用m巾驚漏之餘,啲m流落patpat成晚咁噏住真係好唔舒服,轉身都轉得唔暢快
試左個reusable tampon applicator了
首先要你自己塞個棉條入去 我塞完後諗住用
點知用黎推棉條果舊野跌左出黎
係有少少麻煩 平時即棄果種尾果舊野抆左出黎會自己kick實 不過試多次用手頂住就ok
導管比平時即棄既粗少少 放入去會feel到 不過都算易放
另外 因為佢一個applicator要fit哂唔同size既tampon 咁中間個洞就係要大少少
但我今次擺入去咁啱係啲m湧出黎果下,然後啲血經過個洞漏左落地下
清潔就好簡單 水洗抹返乾淨就得
總括黎講都ok 用多幾次應該更易上手
用杯+月亮褲
試下月亮褲
去沙灘試左一次
一落水成條濕哂
唔敢再用
好遲先發現個post 好感動香港多左人用杯 感謝樓主 要推
身邊好多人連tampon都好怕用 好可惜呀

我自己係20中開始用tampon
但原因係因為個時買左luna cup但放極都唔入所以試tampon先
之後就返唔到轉頭 連手頭上D M巾都轉送晒俾朋友

20中既時候流量好多, 8-10日先完, 訓覺最麻煩
tampon完全解決左側漏問題好開心
不過開始用cup時會有少少漏 (應該係放得唔好) 用布M巾可以解決
多流量既時候一日要倒2次cup 到而家20尾可以返到屋企沖涼先倒一次

如果比較tampon同cup,
而舒適度泥講, 我覺得tampon係比較好,
因為放既技術要求低, 我手殘都唔會側漏,
cup一開始時我試左2個月先成功, 仲要唔係日日都得

但就係因為有段時間會tampon用cup交互咁用既時間, 我發現一樣野,
因為我用cup時可以睇到自己output左D咩血, 如果有一舊舊野都清楚見到(好似有D變態 sorry)
而我用完tampon個日之後用cup會特別多, 咁會令我懷疑tampon冇辦法吸到D一舊舊, 所以冇辦法排出泥, 當然我冇辦法證實, 因為當時身邊冇朋友用/接受E類產品
我用cup上手後, 都慢慢冇再用tampon, 始終初心係想環保D ma

cup可能難少少入門 但可以觀察自己身體狀態E點我覺得好重要
發現自己特別多一舊舊野開始我都開始調整自己 (補充品+素食+運動)
由黑色血一舊舊, 到而家正常返深紅色, 都有D成功感
(當然偶爾飲凍飲之後見一舊舊係expected)

另外想講洗布M巾
我試過番梘, 試過醋+梳打粉, 都係唔work, 要用返漂白粉, 但都會有DD漬
如果有洗巾達人請賜教
黑色一舊舊豬紅咁嘅瘀血,反映身體狀態
你識補身就好了
就算係用M巾都睇到嘅

我覺得用cup+月亮褲係最方便同可靠
不過最近嘅經驗就係月亮褲要買細少少
手洗完唔好擰
我洗完幾次覺得鬆咗,搞到側漏

雖然轉咗用cup,但我都仲有M巾同Tampon
量少轉用M巾,唔用杯
Tampon就方便喺街更換
坐喺馬桶🚽時個姿勢
已可以放杯
男人碌鳩仲大仲污糟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞