召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
知你講邊種
但唔記得咩名

呢款係控制上會唔會無咁精細
感覺好indirect
唔疊cylinder加 stopper 都得,通常三個位夠做,兩支疊埋驟眼睇好快就淆除非加一埋floatibg joint同 rail

有錢festo有隻氣動係三個位嘅,不過真係好叉貴
真心貴
完全唔值
SMC都有隻multi position gripper
不過係內置叠埋左兩個actuator
留命
你可以藉由控制行幾多嚟控制到個量其實都幾direct,而且用條幼啲嘅喉個resolution 會增加不過呢啲似electromechanical project 多冇咁industrial automation
Gripper 少用smc 以前一嚟就指定動作加隻Schunk

Smc 啲gripper 得唔得?佢啲細微嘢入面嘅線條好似唔係咁實淨
麻麻地
未駁氮拎上手覺得好鬆
我做幾間都standardize係SMC
無咩選擇
事關 我玩開raspberry pi 用過, 用java script 唔錯, 但唔知工業plc 用唔用
以前公司都係用node red
但我無掂
黎緊有份野要用
然後我同supplier吹水
佢地都叫我用

即係係用到
但我未識點set

你用咩PLC
利伸: 只Omron
睇你個 scale幾大同 tolerance要幾準確
O2 CO2 sensor可以搵做冷氣嘅 dealer鋪訂
定量可以買個dosing pump加timer自己調校份量
買齊曬 sensor,control點做都得
我用佢黎讀MQTT返黎嘅野,簡單易用
標準 dashboard介面但係唔靚
上海武漢四川新起嘅廠都可以稱得上 digital factory,尤其係做電子裝嵌,規模唔算大,但係樣樣野都叫做見得下人
Omron大陸都有一款CP1H有 analogue有 pulse output 有 Ethernet嘅PLC仔,幾啱啲細機仔用,外國網係搵唔到依個型號
懶吖嘛#mock#pi
簡單動作用 sensor switch trigger servo IO,等佢自動波咁行就算, 連controller都慳返
: 出事點算
: 出事會嚮 alarm架嘛#argue#pi
見到淨係問好唔好做都費時應機
依啲情況梗係搵SMC訂造啦
佢地有 workshop,唔啱做到啱
最緊要你肯比 sales影相寫報告

英國買到CP1H
十二巴
香港區+fluid control
你熟啲
Omron叫依隻CP1H做國內版,得殘體 manual,用CX programmer應該開到
好似可以配另一款日本Servo
成套買幾平
IT dog 留名
開到呀
但直接transfer 落歐洲CP1H 會error
我果次最後

將支拿CP1H攞出黎
CX programmer 內轉做CP1L-E
再轉番做CP1H
咁就落到歐洲CP1H

應該咩servo都配到
我都無留意當時用咩servo
配嘅意思係 bundle咁賣
即係搶錢價
當時比較過,平過三菱 西記 同松下嘅 offer,真心抵用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞