召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
究竟BNO會有咩權
會有幾多巴絲黎join我做英國工業
濕鳩bim仔留名 最近冇野做
玩番部3dp 睇到d 3dp robot arm / robot dog
又想玩下
但program要自己寫
想了解robotics
如果我想了解多d 應該搵乜野書睇/學
我經常不務正業 勿屌 香港bim太廢
想由零做起
唔少野喎
想知道啲arm 既coordinate system之類
可以google 下forward/backward kinematic
即使係just for fun project
建議都俾個目標自己
例如
你想佢做啲乜
沖茶 執糖 etc
如果唔係 唔知邊到advice你好
想問下Solidworks skill要去到咩LEVEL先可以做? 我唔係好識畫surface
畫機九成都flat surface
最多咪叫你extrude to surface 去兜住舊product
整個gripper

其實surface modeling 其實唔難丫
學海無涯 唔學就被人淘汰
我既目標應該係幫我插usb 熄3dp
Octoprint太廢想死
多謝巴打
插usb係fix location去fix location?
定係flex去fix?
都有好大分別
應用上要加多唔同野
禁制其實都要幾用力
成個fixture都要做得好
唔係既話自flip都可能
入黎推文加學野
利申fg一年迷緊路
咩底?
做緊乜?
個post想當年都仲有啲人
最近潛哂
有無呢度高手搵唔到工?
吹開水果批都做左最少四五年
不過而家環境就唔知啦
fix to fix先
Copy cat人地d design
到時再諗/改
諗太多冇咩用
做就對了
加上我又係零
邊行邊改 到時問下google大神
有咩攞上黎一齊研究下
我而家好L得閒
同team啲鬼佬慢到嘔
今個星期番office坐
今個星期都係撚住啲I4.0 devices先
有一舊完全係underexpectations
其實乜撚野係工業4.0 好撚虛
同香港bim一樣
4.0 其實絕對唔虛
只不過個return on investment 無咁明顯
唔係咁多公司都想掉大舊錢落去做long term回報
加上好多機都好舊
你要呢啲function一係就高價請人番黎幫你逐部機改
又要keep 住production 繼續

一係就俾錢買過部新
但係舊果部又未洗換

早兩年都有建議過做廠嘅 friend買堆data logger,儲定啲 data,為IIOT做準備
不過佢當我廢up,最近佢公司想自動化升級,比個 consultant斬到一頸血
因為真係可以好大舊錢掟左落去
然後唔知到幾時有用
但當你有用又發現無果時又好L遲
我同佢講,啲數據自己用,唔夠準確唔夠精細係無問題,可以改良。佢地只係啲生產電子五金類嘅腸仔,買唔起西記 Omron個啲靚嘅logger,咪土炮啲自己買Rpi arduino ESP 8266黎玩下,set 下network real time/ remote monitoring,買個靚mon 做dashboard,料錢都係一萬幾千,反正喺公司游手好閒,點解唔試下。。。結果個 consultant都係用依啲野同佢做 big data,收佢天文數字嘅 consultation fee
其實而家好多稍為靚少少既data log
可以直接web base既喎
佢公司有IT,個 friend就係唔想放資料去人地個 cloud去豐富人地個 big data。佢又想好奇睇下自己條 line嘅理論值行到幾快,先可以做到just in time。。。但係乜Q都唔想投入,想以現成半自動PLC系統,自動自覺嘔到有意義嘅數字出黎,最後我都唔同佢傾依個話題
用公司本身個data base都得啦

佢根本懶得郁手姐
英國稍為復少少工
supplier個倉炒到傻
錯 order, item, qty 乜柒都齊

想正呢隻狗
https://www.thingiverse.com/thing:3445283
用arduino mega 2560 定 raspberry pi 4b 岩新手多d
因為我見佢有個新version 用 raspberry pi 4
https://spotmicroai.readthedocs.io/en/latest/gettingStarted/
之後個d program ai 我都睇到一舊雲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞