召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
有無咁細呀
唔係,條女賣工業產品
圖呢
無圖有咩好討論
其實 nyquist plot 係唔係無show X axis(input)嘅 Fourier transform?
問啲野咁深
工業佬邊到明

真心唔識
落場邊洗用fourier...

咁我問條應該關落場事既先圖入面框住既係講緊度 fluid速度既其中一個方法.個方法係用緊 Faraday's law。依我理解就姐係好似係Faraday個個圓銅碟直流發電機咁,個銅碟轉得愈快,個voltage就愈大。問題個塊係銅片,銅片我明。依個note入面個D只係conductive fuild,姐係水,甚至有鐵粉既油咁都得既咩?如果你水都得,咁點解我日常見唔到咁既現象既?
你會到啲咩現像
例如可能係一個好強既B field底下去洗手,我隻手會有D麻既感覺OR最小係中學物理lab入面,會有個老師開住個水喉,放個磁石係附近,然後拎個voltmeter度下個voltage difference就好似D中學老師拎把statically charged既間尺係條水柱附近,個水柱會轉彎咁
推下 post先
要睇下人體對幾大voltage先有感覺喎
加上水龍頭出黎可以帶幾多電
不如用另一個想法係銅片個case,如果唔考慮D 復雜 quantum野,我地可以當銅片入面有個 "sea" of free electron(d 銅既 nucleus係個 "sea" of free electron入面)。咁當個 銅片轉個陣,D free electron就會 experience Lorentz force(F= qE + v x B),因為 銅入面D electron 唔係同nucleus有好強既 bonding,所以D electron就會因為Lorentz force而走到去碟邊不過如果水依個 case應該點諗水係 molecules我嚟,係水入面D咩野野動左(油+鐵粉我都Ok明。因為可以係鐵粉D charge 因為 Lorentz force走埋左一邊,然後鐵粉 D E Field再induce油出 E Field )
師兄做sensor R&D?
sor
我真係唔識
諗左好耐
Added
thank you
可能我都係去學校個online forum問
咪L理佢啦
有得玩K社既ROBOT LA!
深圳賽格大廈搖晃原因終於查出 專家稱結構安全
https://lih.kg/2619673
第四階反向位非對稱渦激共振英文係咩
估唔到一年之後, 又有得R
你地當年係點背曬D 成形方法?
咩係成形方法
d 咩casting, Powder metallurgy個D野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞