召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
四十個鐘唔到
日本黎講咪算少
On site 個陣就08-22
話時話 巴打今曰咁早
我GMT+0喎
岩岩收到個客send黎既自動flow
好撚絕望
個flow好甩皮甩骨,我寫既comment仲多過個客原本個flow
幾好
我啲客連自己要乜都唔知
對上啲廢老又以為自己好清楚
啲info落到黎一向都俾我係meeting大巴大巴咁車落去
好明白巴打你既感受
次次叫佢地想改之前send email留個record先又唔做
開親會又1個幾鐘
你老世仲會叫你諗埋個客諗乜
我同你有啲唔同
我啲客係internal
係公司名下既其他公司
對上啲廢老又以為自己做左三十幾年好明啲科技同個客諗乜
得淡笑
成日俾我開會果時大巴大巴咁煎落去, 問到口啞啞咁 又唔make sense又答唔到
而家煩梗轉工既野

有3間公司同時出左OFFER比我
list出黎睇下
公司名唔可以放出黎

1.Control Engineer
-可以玩BECKHOFF PLC同ROBOT同AI
2.Application Engineer
-可以玩CODESYS ,ROBOT CONTROLLER,ROBOT,AI,VISION
3.Application Engineer
-同1,2有少少同,都係做番FA野,但係會多左D SALES同管理
咩係FA?
FA=FACTORY AUTOMATION
FA如果唔係跟factory
而家接單
好似會好亂
我自己就prefer 跟自己公司做FA
全部野standard, 又有啲daily work
又會熟公司啲product, process
多involvement 好多

1同2其實title 唔重要丫
都係睇你appliation係咩姐
你既意思係做番自己廠既設備?
其實你都講得岩 個個客唔同standard

1就係做番自己廠設備
2就係自己controller 去integrate 落人地system
3同2差唔多
我自己就鐘意1多啲囉
以前係香港都做過1,係少d壓力

你諗下
剩係跟自己公司時間放飯休息
又唔洗OT 到老母都唔認得 因為係最後一日係client site
舒服幾多

不過 你會做多好多daily maintenance
你又講得岩wo
19年個陣ot到老母都唔認得仲差d屈到有病

daily maintenance我都問過,佢地會請人做維修,唔洗software既engineer做(唔知有無吹)

佢地一定會黎問你野搵你幫忙
不過兩睇既
哂左你時間
但總有野學

e.g.
原來佢地咁用
原來咁樣方便啲佢地
見d load仔用你寫program既機,你先知原來佢地會咁用
有次仲比個load仔話,喂!原來你部機有d咁既hidden command既既screen既!
真係好好用呀!次次我想轉工序都用佢!
心諗,仆街個debug畫面唔記得收番

野又唔介意做講真,都預左
最怕係廢老屎忽姐
我就專屌老屎忽既
反正公司上下 PLC Role我最大粒
咁日本公司黎講你都好勁
特別係d 寫plc好撚多老屎忽
多口既老屎忽會俾我公開處刑

真係堅 面都唔比

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞