召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
兩樣都有,客係自己搵上門,不過呢段時間好難做,加上的確係好腐爛,而且無打算長做sales,所以就走了
我當年有機會係咁轉team
差唔多去晒廣東省咁滯
當時就係太多野睇吸引住自己唔捨得走
但十年過去,已經轉唔到行了
只可以轉公司....
本身無經驗就做sales
真係背書咁背spec俾個客聽
但其實又唔明個spec係乜
我都明,但我已經開壞左個頭做左一年sales,好難走返入去
一年好短姐
大把人轉行啦
有怕未怕遲
降機兄,正在人生交叉點,想做返技工,係咪要讀返個Bachelor
香港?
唔熟行情喎
唔想亂9up
如果可以
不如問下公司內部有冇得調?
做住學好過讀丫
好想做I4.0, 但係好忙, 未有時間
書到用時方恨少,有無 networking嘅書介紹返

但有冇咩幫到手?
network好歹都係it 野
洗書?有咩上網搵唔到?
想自己set返個無 internet嘅 wireless network
搞左成日都有問題
上網個啲資料太零散,而且要跟足佢 step by step
你唔識,一步步學有咩問題?
你係查問題,更加應該google la
一步到胃
一隻router 唔插wan ,放wifi
咁咪無internet既wireless network

你想同一隻router最晒有network同無network?
你咩級數router?
你想set ad hoc wifi network?
個實驗係用幾個ESP12/ESP32 connect 我個Pi 4B, Pi 4B 放個wifi出黎收晒佢地啲Data, 就係咁簡單。但係Pi 4B config左 fixed IP之後就喺 network失左蹤,我估係DHCP setting有衝突,但係唔知點解,所以襯依排wfh睇下書,了解咩原因啫
pi4b 係unix 野,用咩黎放wifi?
聽落似你個config setting 唔岩subnet
或者 default gateway
fixed ip 就消失左,可能同 firewall 有關
listen addr 可能無set 0.0.0.0

估唔到
mech仔留名
新手想學用ardurino駁下D sensor 著燈 ,可以點自學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞