召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
做咩位先?香港? 沙井?
睇下你想做咩啦。...
大把野學呀, 如果你想學野。.
學技術,學管理,學做人,學溝通,學lean, 學最低成本做到你想做ga 野, 簡單d 講, 你係je 成功, 我估你的工作態度(唔係技術), 邊到都想要成,
比炒咩師個啲有貢獻同值得受尊重
Let's J
睇你人生想要咩?想做咩?
科研?應用?project ? 管理? Process? Lead? 睇場?睇數?
Admin 或者tech sales囉

tech team lead 唔磨番幾年到十年技術經驗俾班細你管都俾人反啦🤣
Zimmer 未用過不過好似幾正,價位係咪同schunk 差唔多?
未用過schunk
係咪多啲選擇同花款?
唔識比較,但schunk 真係好硬淨炒極都冇事 festo都差一級

我諗同公差,物料同finishing 有關
就係peristaltic pump,唔知香港有無現成
https://www.youtube.com/watch?v=pvj4WatP4n4
我唔想到時會7到好似班BLM咁
請homeless加入,但俾佢地偷走晒糧食
然後唔夠食,四圍求人捐,捐極唔夠(主要係嫌唔係vegan,唔係organic,唔係gluten-free)
想自己種就,哈哈哈

糧食自主呢d嘢,唔去到真係出事起上來,就唔會覺得珍貴
真係想港獨一定要煩呢類問題,點貴都要諗定點做,最好有經驗先
應該要好專既公司先會做
我做開motion野,我識既公司都唔做呢啲

有冇可能indirect咁read你想要既野?
例如顏色?
又有冇可能你自己control個output
即係你已知A同B
你想要個results 控制唔同份量既A同B去出你想要既outcome

魚街見過幾千一隻,所以想考慮下工業用會唔會有平價alternative
暫時香港做水耕,好似都係度conductance就算

其實自己做無乜嘢既,好似你咁講,度color,搵光打過去,同前人做到既結果做比較
但去到呢個level,其實我賣呢堆meter都搵到食

睇來都係conductance做起,再搵人dump本做落去
太fancy想魚菜共生+唔夠營養時先落化肥,睇來要之後先做
工業用你唔一千幾百個咁買
或者同supplier有trade deal應該都唔會平得去邊

有咩要幫手上黎講
留名跟隊
係戶外定廠廈?
水上種菜,水下養魚?
係公司開綠燈俾我用AWS之前
我唔知咩去collect同visualise data
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞