召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
讀書考試果試都係背
寄下前因後果咁
出考場就唔記得哂
睇一個個半鐘既lecture次次都用我成6個鐘,其實依D科我重睇唔睇lecture video好?我已經用埋YouTube去auto gen D字幕嚟方便我睇,不過都係唔快得幾多,只係明多左D 大陸人多數已經直情放棄曬睇片,直接背lecture note就算
咩方法入到腦考試就咩方法啦
其實點解我地如果想係個shaft 上面加個Gear上去,會係個gear同個shaft之間加個key?點解我地唔直接用個milling machine 張個shaft 大部分圓周切走佢,切到佢好似個電腦開機個個符號就算呢?都有一粒野凸左出嚟,粒野睇放重穩陣過粒key
mill 條bar咁既shape會唔會太哂工夫
不過粒key好似好兒戲咁
擺得好咪唔兒戲
當年睇YouTube再圈返落notes
易入腦啲
同埋好多時離唔開高溫高壓
幾個因素,加key係比較flexible, 同埋個mech property好少少,因為佢仲係100%圓,喺低慣性高速傳動唔會造成弱點,相比之下無咁易斷。fatigue failure 好多時係stress積聚喺sharp edge度,鑼左個平面就會起角,即使machining加返fillet或者chamfer上去, 又嘥時間又嘥料,無乜好處
依啲就係工藝
點R,求介紹
又係話cut電最安全
乜尻物尻
心諗CLS
廢是理佢
有無咩YouTube channel推介
低慣性係唔係指個gear or 個gear之後要推既野唔係太重?
通常低慣性應用喺高速正反轉動作
好多時係gear拉條belt前後前後咁行
無,當年都係打關鍵字再慢慢睇
通常跟ce最minimum就算
唔好用常人既角度同弱智溝通, 唔work
其實唔明好多engine佬都好撚硬頸又唔聽人講嘢
係都要人用職拳黎壓佢先做,大家都唔開心,為乜
屌你老味, 一cut 電, 啲閪controller又會出error又盛
成日都要寫多幾句
講好左wire 個PS24 落去個controller到乜事都無
一年後又要反口
抵尻你係開會果時俾人開波, 仲要俾幾個人圍
硬頸就係依啲地方,點解唔試下睇下對方有咁嘅考慮,了解多啲又無壞。。。不過啲老seafood係咁樣,屌佢都廢事
我屌完另外個老屎忽加多幾句
上年咪講好左咁改
唔滿意點解唔拎出黎review要自己私底下做
mech同elec最近
最後兩個無乜係
如果我請FG 我就無乜所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞