召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
其實係 但太多野想學
公司咁岩又有肯做
味唔搞囉
基本照住manual 既圖既話實接到
地址全free set
任入
data type 任set
好爽

ethernetip低階啲
慢啲
都算方便 限制上無咁多
總之全部轉ethernet cable其實就好L爽
Plc 而家用變數program 係主流
三菱玩到而家仲係用
D10:=k100;
既絕對地址寫法 program 睇到唔想睇
Ethernet cable 基本野 但仲有日本客要求用rs485
有無介面睇下?
每個PLC brand都唔同嫁喎

其實都不過係set 左bit to bit 既IOs
經ethernet cable同埋要set ip address姐
我想睇下omron 個software 介面
用Ethernet 最低限有得ping 嘛
用485好難跟
星期六日先唔會開公司機cap圖俾你

做新project
有得揀都仲要用RSXXX果啲根本就係食古不化
有冇迫你落手焊埋條DB9
星期六日? 巴打而家都係日日home office 定點

日本仔有叫我焊 炒佢都有撚味 買現成既然後加個價錢x1.2倍落報價單

其實與其話佢地食古不化 好似上次咁 個客用10幾隻485既pid flow controller 手拖手連
我都有問過做咩唔用支援Tcpip 既 佢地話個價錢係double 所以將貨說價 唔知係咪吹水
差唔多日日WFH

會唔會係貴一倍呀
最多咪10%

我諗佢地既意思 買就貴1.3倍
同倍客再報 就變左2倍
點解唔行modbus tcp?
我都有問過
日本仔用MODBUS TCPIP通常都係UP D Data上SCADA 先用
明明又簡單又方便
AIR FLOW CONTROLLER流撚REAL-TIME COMMUNICATION咩
一係就485  一係就CCLINK
CCLINK—IE又唔知點解分3—4種
好撚亂呀~
E個CHANNEL好少講日本PLC
巴打你都有睇開
題外話
有無用LINKEDIN?
收到sponsor先出片
入行太淺全部都無用過
ethernet all the way
Modbus tcp 都係Ethernet basic
我通常都推薦個客用modbus tcpip/opcua
話時話 第一條片就快整好
有未
今個星期放
梳呀
Pick 電子零件唔算難
Pick 食品 化妝品 藥品高難度
Pick野係用teaching 定deep learning ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞