召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
真係唔識架喎
咁硬頸真係𨳒柒佢都費撚時
我本身講二兩句之後都唔L想理佢
點知佢搵到份pilz training 既ppt出黎
有上面果幾句無quote IEC同無左actuator

咁我問佢
Cut 得啦
唔洗cut pneumatics 同hydraulics 啦

然後佢話我唔L識英文

最L好笑係之後debug新機
佢唔插PS24唔郁
佢屌我唔識用
要我做一次俾佢睇先信

然後佢屌尻個controller 弱智
平時用開果款唔洗

緊係啦
果份俾我係settings disable 個PS24 input丫ma
3D printing技術喺工業應用係咪言過其實,定係我公司部機太 cheap,又慢尺寸又唔fit
大面積平面往往第一二浸就成塊魷魚咁炒起,一係個收縮比唔好,緊打入去"臧"爆埋個窿。。。自己揸車床鑼床車埋都唔使佢咁耐
不過3D printing 做彈性材料亦都係方便到好多首辦製作,但係 print一個手榴彈 size都要一日嘅打印速度真係蚊都瞓
睇你咩機咩料
普通FDM
Customize 一個bracket mount下野都得
貴啲果啲機都可以好實淨

Print FDM最好空心
車心等一萬年

Polyjet就爽好多
快 同 靚好L多
但成本貴到癲
用黎做product design prototype就岩哂

SLS 都好實淨同快
不過難打理
部機size又大

SLA我覺得比polyjet次一級
睇你用途啦

其他print metal EBM果類太專門
好少用到
FDM機
好睇你print乜
Print bed 要set岩溫度

又大又薄又最好要多啲construction layer 挒底
Ching要介紹返啲 terms

話說公司年頭買左兩部幾萬蚊貨仔嘅3D printer, printing bed 平啲個部係膠面,貴啲部係玻璃面,主要print PLA TPU TPE料,叫個師傅仔用兩部機 print個框黎碼住個HMI,睇下邊個 finishing好啲,結果係PLA本身效果唔夠滑淨,但係強度唔錯,屈極都唔斷,要填筆地噴油先做返鋁件加陽極電鍍效果,同埋收縮比唔易掌握
已經加左 support layer, 剷佢出黎個時都係無機械加工咁靚,所以個師傅仔話好似砌高達咁都要架撐打磨同噴油,先至見得下人
啱啱google完, 係FDM 機
FDM
Fused decomposed manufacturing
即係你果啲一大餅線 feed入機
嘔番出黎
全場最慢
因為producing point得一點
PLA相度低溫(200度)
唔洗warm print bed
算係最常用
另外就係ABS
250 度 要warm be整
溫度相對高
完成品縮得多過PLA
我記得我係FDM 機 print過TPU
print左條類似魚骨既野 最尾加個扣
當私伙cable tie咁用 縳住自己落場駁機果啲線
技術關係 某axis 食force 特別弱

成品明顯一層層
聽過人話用咩acid smoke 等佢溶少少去圓滑啲...
準確性一般 好過你用手自己整咁上下

SLA 全名就
我串唔到
你Google 啦
Steroxxxxxxxxx
逐層uv resin
岩岩出果時作日fail
所以到今日都俾人覺得相對差
快過FDM 因為producing point 變左1 dimension
有啲什致 2dimensions
技術上唔同 所以唔可能好似FDM咁honey cone內部
會全實心
機同料錢都貴

成品都幾靚同smooth
但相對比較脆

Polyjet
其實就係SLA
不過係stratys出
又唔想俾人覺得SLA咁垃圾
簡單啲黎講
佢就好似而家啲普通printer 咁
不過係UV啲resin
另外多條axis 郁個bed
所以就3D啦
你可以Google J750
呢部可以單件print全色
未計仲可以mix material去印 rubber/唔同硬度
機同料都好貴

成品 finishing 最靚
準確度所有技術中最好
拍得住普通CNC

SLS - Selective laser sintering
一個chamber 落粉
閂門
Laser 射到佢轉硬
咁樣去印
機 大部
有粉 難打理
機本上要擺部機係一間有好大抽氣扇既房

成品係類似沙紙面
如果印glass fiber reinforce 係磨得走唔少野
相對上面幾種黎講
成品好食得力
細detail就唔洗諗 做唔到嫁啦

EBM - electro beam melting
其中一種met 3D printing 技術
(其實都係咁上下 不過唔同公司叫自己果款另一種名)
貴同貴同埋好貴
同SLS大致上相同
不過鐵粉
印過titanium
細細地robot finger 兩千英鎊
細detiail都係麻麻
finishing都係粗粗地
勝在大致shape上無咩限制
最入門級啦呢類
好詳細, 要pin

3D printer 對於本身無機床嘅公司黎講係方便同乾手淨腳
但係對工件有少少要求, 又有空間既話我寧願買部CNC機黎造
好似我依種整個mounting bracket, 幾個曲面同斜面嘅應用, 機床車出黎同3D print 出黎手感差太遠, 同埋膠觀感上唔夠扎實
斜面可以轉幼啲既頭
教薄layer 去做番靚
曲位可以教慢啲cornering speed
不過你部機有冇得set又係另一回事

FDM始終入門啲平啲
滿足唔到太多
最憎用大陸HMI,大路嘅PLC牌子都話支援,用上去全部都甩甩漏漏,要自己手動執,我𨳒

用開同brand
PLC定HMI
PLC同HMI同brand
英國巴打都係咁嘅組合砌機
通常用佢啲 library定係自己 import icon?
佢啲 icon好肉酸,同一個正方框,㗎仔牌子會順眼啲
唔怪得個Sales都話,啱架喇,咁嘅配答實無衰
我意思係
HMI一定同PLC同一個brand

我最憎做UI
好求其
有乜用乜, 除左公司logo
好少加圖
不過omron有啲款算易用
接近drag drop就用得
Omron有啲野真係好弱智
新gen PLC, HMI 可以無最基本啲function, 但係舊gen有
PLC 有既data type HMI又會無
CLS
中国製嘅話唔意外,早幾年松下電工都有類似問題,做左批垃圾級HMI, firmware update都補救唔到
而家畫 mechanical parts 或者 electrical circuit 主流係用咩CAD多? Autocad solidworks 定係其他?
Solidworks
Inventor 應該industrial design最common
做product deisgn會有唔同
電就上面兩款都有 仲有eplan

Btw 有錢唔好用autocad
早排我就係見到啲oem同小型 panel builder仲係用autocad畫電路電箱圖,即係意味班 consultant都係用 Autocad開圖。。。今日聽完 solidworks個產品介紹,可以做到好多assumption同 simulation,識用應該幾就手。不過行頭唔同,軟件係洗費定係投資真係好睇老細有無心做
其實睇既話無咩所謂

如果無用過其他就開始用autocad都唔會覺得有咩特別差
但係用完其他先用autocad會覺得成套野都係反人類操作
加上, 佢只係平過少少
就黎用hobbist level program都順手過佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞