召喚五湖四海Industrial Automation 各路高手及有興趣既巴絲打 I

673 回覆
34 Like 1 Dislike
Fluid 同香港都你係等十二bro上水啦
佢熟啲

反而想問你有冇經驗
知唔知johnson electric 好唔好做
真係起工業用既嘢就完全未試過

手作仔用mcu推下stepper,pwm推下風扇之類就做唔少
搞得掂automation我慳好多時間做其他嘢
Strong post LM
ISE 準備乞食jj留名
ee仔表示上面d野全部唔識
有冇人聽過node red 用落plc
主要用黎畫3D圖
Product design都會用solidworks
inventor 又得
creo好似比較常見
炒唔炒睇你公司係食唔食得哂capacity
開多幾條line做product都得嫁
剩係讀書基本唔會識到
pH,溶氧度,二氧化碳濃度,各種肥料濃度
直覺覺得呢堆sensor應該好L貴
hello 有冇人可以爆下料
直線運動都有電動嘅,啲slide 其實幾好用係衰貴。
氣動嘢通常喺條line 個main inlet 落condenser filter就夠做其實都算方便

用摩打做motion control 通常會用servo算,好少可直接比電加sensor 控制?不過通常用得多servo 會爆Budget
Sensor 你望吓mouser 同digikey 有冇module 先,冇嘅話香港睇怕都九成冇

有種pump係有個轆輾落條軟喉到控制份量嘅,你有興趣知我再喺youtube 掘番條片俾你參考
長期請人你都知咩料啦
其實即使要做linear
你個motor係入面都係rotation,
最後叠埋啲belt drive/lead screw果啲先會出linear

pneumatic 同electric 個取捨我覺得係你個project spec
同埋筆直

pneumatic一個只可以去兩個位
再多你就要加stopper
或者叠埋兩個pneumatic
咁mech design難度上就會增加

Electric 成個panel就會開始加好多野
controller/IOs 有時要攞個大啲既power supply
不過控制上就多左好多野玩
multi position, speed, acceleration 係electric 上都易控好多
仲可以玩埋啲咩push force confirm
價錢比起用pneumatic隨時三倍起跳

stepper同servo我都係睇要求
servo generally 快啲大力啲
start-stop類都會揀番stepper
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞