坐骨神經痛點算好 行都行唔到

526 回覆
25 Like 4 Dislike
MRI嘅作用其實只係rule out d嚴重嘅野(個人覺得),如果唔係severe compression,照唔照MRI其實都無乜分別,只不過宜家所有醫生都會叫你照

利申:無乜分別
physio政府排到十月 依家睇緊私家 要睇完報告再睇下之後點
私家physio?
私家骨科 照番mri 睇下咩事先
MRI嘅作用其實只係rule out d嚴重嘅野(個人覺得),如果唔係severe compression,照唔照MRI其實都無乜分別,只不過宜家所有醫生都會叫你照

利申:小薯咩都唔識㗎
有啊。其實動作仲有好多
Youtube都可以睇住來學
你唔照點知你咩位置出問題&有幾severe呢?
你睇物理治療又好,手術又好都要根據你既case黎醫
呢幾千蚊我覺得唔應該慳
佢嘅價錢平定貴唔代表一個test有無用或者有無diagnostic value.
相反有好多嚴重嘅pathology或者需要做手術嘅情況係可以透過臨床診斷去做到preliminary screening, 咁到時再去做scan都無傷大雅。但其實比較常見嘅情況係病情未去到好嚴重,而病人係被轉介做D相對想無咁需要嘅scan, 其實d features 同佢嘅痛症情況未必係有關連嘅。

當然如果係嚴重影響活動能力,大小便情況有影響,或者係兩邊都有癥狀等等情況,我都覺得個scan係必要嘅。
腰痛睇骨科,醫生收你專科費就有責任同你做埋臨床診斷,佢都認為係坐骨神經痛就會提議你照mri,你可以選擇唔照都得,咪開d止痛藥你食再黎覆診

佢嘅價錢平定貴唔代表一個test有無用或者有無diagnostic value. 真心唔明你呢句想表達d咩
不如你講下有咩方法可以取代mri
或者你有資格認為唔需要去做呢個test
lm
唔係認為唔需要啊,我諗你搞錯我講乜野。

其實一個好嘅骨科醫生係問症同做臨床診斷果陣已經知你係乜野問題,不過佢要好準確話你知係邊到嘅話,以臨床診斷佢係唔會做到。不過如果你係用conservative management去做嘅話(腰痛係西醫黎講就係食止痛藥同做物理治療),果D test講得太詳細嘅話一黎會扯太遠,二黎其實唔同嘅clinical test會有唔同嘅diagnostic meaning ,呢到再deep落去會比較難明。但當個情況係其實臨床診斷覺得有emergency, 或者其實有做手術嘅需要(有一系列嘅clinical rules去rule in/out呢個情況),咁呢個MRI scan就變到必須了。

置於點解關價錢事,係因為一個scan係charge 5000蚊,雖然話多唔多話少唔少,但一個scan平定貴同佢個cost-effectiveness未必有關係。其實係有唔少evidence討論呢個話題,原因係對於非緊急情況嘅腰背痛,好多時佢地嘅癥況,係未必同個Scans上面嘅abnormalities有因果關係(呢個話題有興趣嘅話可深究落去,因為痛症其實係呢10-20年有1d比較新嘅models去解釋,但小弟我唔係neuroscience嘅專家,就無謂係到獻醜了),MRI scans入面嘅abnormalities,其實有可能係age-specific 嘅degenerative features, 但其實未必係佢令你痛。結果就搞到有一班受痛症影響嘅病人,照完張野就必然覺得自己嘅痛症係因為個scans嘅嘢引起。

當然啦,我估骨科醫生叫得你照就梗係有佢嘅原因,咁但係真正個原因係咩,咁就無從稽考了
留名等高人解答你
同埋在我角度,並唔係所有坐骨神經痛都需要照MRI呢個只係一個umbrella term去形容沿住坐骨神經distribution嘅痛症,但做成呢個範圍痛症嘅原因可以係椎間盤突出(都可以分唔同方向),椎管收窄,梨狀肌候群症甚至有d 係cancer等等要分得清嘅話其實問症係一個好重要嘅過程
其實椎間盤突出 壓住條神經導致痛 係咪姐係坐骨神經痛
mri影到有椎間盤突出根本就唔代表一定有症狀,大把人影出黎係有凸出但冇症狀,亦都好多人影出黎冇事但腰痛到仆街
1.mri只係影到一個姿勢下既情況
2.椎間盤凸出左唔一定會有症狀
3.差唔多8成既腰痛係搵唔出明確既原因
不如去返討論解決方法
Mri &x-ray都係輔助醫生,治療師容易d幫你
一陣又有人跳出黎話俾脊醫幾次睇好
我都試過行唔到路 最嚴重係床都落唔到又轉唔到身
試過針灸鐵打 兩樣野都係只可以令你兩三日唔痛 長期要拉筋同改善坐姿
係,可以既游水,自由式
蛙式得唔得?
唔得。傷腰
自由式嘅換氣方式對腰好大負荷架,腰有問題就游蛙式,腳有問題先游自由式架
不如你google下先,唔好亂up
睇過,好一般
中醫係咁上下,吊下命
之前同你一樣又係痛到行唔到
之後試過針灸 但完全無用 仲痛咗
最後去睇骨科照mri
發現有一節椎間盤凸出 壓住半條神經線
最後轉介咗扎公立醫院骨科
但要等兩個月先見到醫生
最後過咗一星期都係無好轉
然後call白車帶埋mri去急症 好快上病房
住咗一星期做物理治療 同book咗一個月後做手術
醫生就話如果依一個月有好轉就唔使做手術
最後我都係無乜好轉 要做手術
我依家都係 做一排物理治療先 唔得就手術 手術要10萬
一次物理治療都要1000$
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞