坐骨神經痛點算好 行都行唔到

526 回覆
25 Like 4 Dislike
不過拖症拖到「行唔到」先黎救求又係好奇怪
再拖會失禁 , 到時真係焗做手術
我2018年頭開始痛,痛左一年2019.5月終於去睇物治療,睇左半年同期加游水,好左大半,牽引機有效,但都係有樽頸就無睇,加上冬天無去游,2019.11月到而家都係未完全斷尾,都係靠食脊椎止痛藥
最近5月份開始食緊隻中藥粉,食左2星期,感覺有好轉到,扯痛得返好輕微。
我經驗係要持續屋企做治療師教你既拉筋,
做下自身重量既深蹲強化下肢同腹
大約一年係會好7-8成既
或者可以照完磁力共振再決左去做手術
原來係可以斷尾既,共勉之。
去到失禁就一定要做手術
都市人都係屬於輕微至中等痛楚
長時間office工作就買個椅枕,
坐車一定要坐直個人
無必要都唔好開刀,微創唔係0風險
旺角經絡堂 明師傅
自己search
唔係拖 係突然
保險有 岩岩睇完醫生 都用左成皮 睇私家十幾萬唔難

係如果可以用運動做到都唔想行到最後一步 同埋手術唔一定無手尾嗎
針灸 + 推拿 +正骨,效果好快見到
成條片真係too long
飛哂睇動作,物理治療都有教。我全部都有做
成條片咁長 佢就係教兩個動作
btw 試下佢 thz
我以前中學都試過
記得如果好得返唔好坐咁耐
壞習慣嚟
樓主痛咗幾耐?想講D運動唔係100%啱全部人做㗎物理治療最值錢嘅位係識得診斷你邊一度嘅問題,從而開適當嘅治療同運動俾你。同埋gym撚都未必代表core一定好宜家其他地方物理治療嘅trend都係以運動為主,modalities係做協助,如果淨係識得同你拉腰同落電嘅,個情況多數只會上上落落唔會有改善,想斷尾嘅搵個好D嘅physio睇啦。
中point
就係拉腰同落電,我睇左30次到,無咩改善,而家靠自己研究動作有進展
改善實有。好似loading 到60%就卡左係到咁
睇咗三十次嘅physio........
都無話唔好嘅,起碼你當刻鬆咗掛
去到十堂到佢都無教你點鬆番或者練番D野,其實真係可以轉therapist了
Btw 呢兩個係一個幾好運動,但要留意急性時期或者subacute phase做呢個運動有機會會令痛楚加劇。同埋有時梨狀肌都未必係個主因好多野無得一概而論
physio政府排到十月 依家睇緊私家 要睇完報告再睇下之後點
私家physio?
食得多會有心血管疾病,好似話易有血栓塞血管
所以呢隻藥FDA冇批准
幫脊椎減壓要伏卧,有肚腩會頂住
不如直接減肥
私家骨科 照番mri 睇下咩事先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞