坐骨神經痛點算好 行都行唔到

526 回覆
25 Like 4 Dislike
https://youtu.be/gIROb3FuWYc

樓主可以睇下呢個系列,上面係系列的第一段片,教埋你日常生活點改善
我2011年開始痛,照過三次MRI但照到唔係突得好出,起初政府骨科話我係僵直性脊椎炎。但跌打就話我似係梨狀肌發炎。
中醫,跌打,針灸脊醫,物理治療,骨科什至內科都完全冇效果。

而家係吳x穗度睇,冇惡化但都仲未好得返。

痛嗰個感覺係好似隻腳用唔到力,一用力大腿外側條筋就會抽住咁痛,一直伸延到膝頭內側。

但而家食緊一隻西藥 arcoxia 120 mg

食完訓覺第二日即刻冇痛,但藥效過咗又會痛返。

唉,我真係好後悔一讀完書就返地盤。返咗冇一年就整撚親
arcoxia 我都食左半年多,你120mg頂到幾多日?
買部倒掛床得閒瞓下鬆腰

我基本上feel到痛嗰日咁夜晚會啪一粒瞓覺,唔痛就唔食。

其實120mg真係唔好日日食,好傷心臟

利申,我friend做診所,我早半年攞咗十幾排到而家都剩係食咗兩排
呢舊野 應該都唔平,
我就買左條引體上升bar 係屋企吊下, 同埋買左個電腦架可以企係到做野, 冇坐之後好好多
笑咗關有肚腩咩事呀
支持
2排即是20粒,9日食一粒,都唔差
我食開90mg,60太弱,最嚴重1星期2粒
傷心臟係點?
萬3蚊都要考慮啦
有案例有機會復發
坐骨神經痛係因為經常撓腳加上臀部肌肉太弱而引發 , 想斷尾應該改善坐姿同做番啲下肢肌肉運動 , 例如深蹲
我平時已經有操開屎忽 仲要好彈手個隻
講真既 如果有得自己做好當然好過做手術
我媽試過痛左2個月 嚴重影響到行路
要扶住我先可以慢慢行
睇醫生排期排1年 轉去睇中醫食藥食1個月好返晒
有錢咪做囉,無錢就靠其他嫁啦
呢個post都係分享有咩方法減輕,同根治
如果我話靠物理治療同保健方法醫返好,係咪要笑你用左13萬開刀?
我夠有公司醫療卡
唔係人人有嫁麻
不如你個腦做埋手術啦,有保險
你繼續
做手術只係最後一步 , 唔關是否淺中醫問題 , 如果唔調節生活習慣 , 手術完都好快復發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞