坐骨神經痛點算好 行都行唔到

526 回覆
25 Like 4 Dislike
而家係工作5.6日就會痛d,頂唔順會食粒消炎止痛藥又可以頂幾日,而家慢慢感覺會復原
你預要用年計黎醫
條hamstring好多人誤會佢緊走去拉架,如果你好肯定自己坐得太多搞成咁,你要拉梨狀肌都冇乜點錯,然後再成個臀部練返強佢,hamstring係因為臀部弱而用多咗力,啲人以為佢過緊成日拉佢,其實冇乜需要
巴打你真係好好彩
同問
i am a year 4 physio student in polyu.
Any injury mechanism?
Also, check if you have hamstring tightness : https://www.youtube.com/watch?v=meM4S1vrbpk
我都試過一排,主要係坐嘅姿勢唔好
都係大脾一條神根痛落去,但就冇你咁嚴重,係行個陣痛一下
我係去睇鐵打,啪左2-3次條腰就開始冇事
話啪返岩位wo
不過啪腰真係感覺好危險,所以我就推薦邊個啦
我只係google邊個鐵打醫生好
祝樓主早日康復
你係咪都係搵啪骨師傅幫你啪番正條腰?
我訓抵左腳提去45度就痛
我做開嗰個係鰂魚涌
Pilates
以前成日腰痛 會夜晚痛到訓唔到
睇醫生 本身以前脊骨有事 最後照MRI係唔知盆骨邊舊骨有少少發炎 做過下物理治療都無咩用
最後決定做運動解決 搵到Pilates 對脊骨好
一個禮拜上兩至三堂mat Pilates 好快舒緩左
做得好掌握到可以做機 進階班
有人話同瑜珈好似,但我唔覺
係香港d老師嘅堂通常混左好多瑜珈動作
Pilates主要係教alignment同訓練你正確運用core
我覺得有啲動作同做物理治療幾似
如果識用core 普通企同行路腳其實唔洗用咁多力

真心推介
其實企/坐得直都好有學問 第一次物理治療就教我坐
都市人成日用電腦好易有round shoulder
我無乜但我身體自然係向前傾 (可能因為我係女人)
挺胸收腹 唔可以坳腰
我都練左一排先明白坐直個感覺係點 差唔多上半身嘅肌肉都會用到
同巴打差唔多 做左大半年拉腰肌同電療之後就開始自我復原
有開始自由式游水 同埋增加背肌
呢兩年都叫好左好多
不過用腰都係要好小心
呢排home office做太多hiit 有少少復發
物理治療加游水好好
可惜今年唔知幾時有得游
想問如果操背肌係咪做pull up就得?
做手術兩年前做左 而家冇乜野 間唔中背肌肉有小小累 同酸軟
same here 無話痛到行唔到 不過feel到條神經長期由下背扯落腳趾
而家睇左大約廿次物理治療
有拉腰機 有電 有拔罐 有針
好似舒緩少少,不過唔係話好顯著

而家黎緊靠自己係屋企做運動,拉單槓吊住個人,同埋最緊要我買左個架企係到做野,盡量少坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞