坐骨神經痛點算好 行都行唔到

526 回覆
25 Like 4 Dislike
睇醫生叫我物理治療 有無ching有好介紹?

左背直落左腳成日麻痹 行多幾步又腰痛 彎腰都彎唔到

有無咩動作可以介紹下
你腳啲筋緊唔緊
平日有無拉筋
我都有坐骨神經痛
巴打唔好自己亂拉筋 病情可能會嚴重
如果行路都難 我會建議你去睇物理治療
有番d基本concept 政府都可以排期
訓覺要注意番唔可以太軟 太硬
https://youtu.be/Z3-mYrVjBEo
可以睇下呢條片, 我覺得算係講的幾好,但每個人急性椎間盤突出 都未必100% 啱
咪坐咁多
腰椎盤突出
起身後面大脾腳筋痛,腳筋又緊。

早排做物理治療,越做越痛。冇做一排又冇咁痛
都唔知繼唔繼續做好
之前打平訓 起身條腰好痛 依家夾枕頭打側瞓 好好多
平時有拉筋 主要痛係腰 一企得耐或者側左企 左邊腰就好痛
thx ching 部分動作依家都有做緊 試試其他
我就係政府排期排到10月 所以先上黎問吓有冇推介
痛左2年,醫左半年,想知d咩?
好番未? 我唔知自己算唔算急性 本身一路都有腰痛 但未去到會行唔到 彎唔到腰個隻 係突然有一日痛到行唔到 申唔直條腰 坐企都痛

想知可以做咩 解決到 好想跑步
前個排行一步痛一下 依家叫左行一步微痛 行耐左就好痛 彎腰勁痛
腰d肌肉禁落去痛到爆
搭單問
如果我已經腰酸背痛咗超過一年
完全未check過想求醫嘅話
係直接睇骨科定點?
最緊要大脾要松
如果大脾緊既話
條腰附近好容易痛
之前試過 睇針灸好返
要地址就pm
之前我睇過中醫個隻 啪骨 幾好for腰痛
拉筋唔好亂咁拉,弱定緊要分開處理,佢弱你仲去拉佢,就衰多兩錢重
我真係唔知點分弱定緊
但正正常常跑步時都會拉大小腿筋
唔好諗跑步,你起碼係醫好前都唔跑得,跑步令你嚴重
一定要睇物理治療,太痛忍唔到就睇住幾次私人先,會用拉腰機幫你鬆返,同用電療機幫你止痛
我就睇左35次左右覺得到樽頸位就無再睇,靠自己小心d加拉根拉鬆條腰。
練肌肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞