香港外流球員討論區 (25)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
有嘅 出去3,4年返嚟都夠屈 之後有亞洲盃嗰d重要國際賽 佢勁d都好丫
中超 廣州富力熱身賽「樂仔」上陣60分鐘
05月31日(日) 20:15

亞洲各地聯賽正逐步回歸,除已經開鑼的韓職外,日職早前亦公布重開賽期,而原定2月開咧的中超,亦正在研究復賽安排。據悉新一季中超有可能會劃定為幾個賽區,轉以賽會制舉行,主辦方就希望能在7月中開打。

各隊中超球隊近期都加緊備戰,頻頻約戰熱身賽,上周六(30日)廣州富力就與遞補升上中超的深圳佳兆業閉門拍跳,其中香港代表隊中場主力陳俊樂表現活躍,獲安排上陣60分鐘。「上下半場開段球隊表現得唔錯,但係失咗第一球後有啲亂,希望下場會做好啲」「樂仔」表示,球隊未來會繼續約戰熱身賽,希望自己的狀態可以不斷升,爭取更多上陣機會。

最終廣州富力在這場全中超拍跳以0比3不敵對手,而為深圳佳兆業射入其中一球的,正是「北望神州」多時的戴偉浚。
踢瑞士超有意法國籍 安東尼:香港先係我嘅家

正效力瑞士超盧加諾的土生洋將安東尼(Antoine Viterale)接受訪問時坦言,不排除未來回流香港,更望有朝一日穿起香港隊波衫。

現年23歲的意大利及法國混血兒安東尼在香港出生,長大後曾受訓於港會、傑志青年軍,居港14載才隨家人移居新加坡。其後到過愛斯賓奴、基爾禾等歐洲球會學法,至20歲回新加坡後港聯落班,兩季後加盟瑞士超球隊盧加諾。

由於安東尼去年加盟之初錯過季前集訓,與球會磋商後決定先隨U21出戰第5級聯賽以適應比賽頻率。而他由季初至球季暫停前,一共上陣7場並攻入4球,安東尼甚為滿意自己的發揮:「我認為表現唔錯,由一位技術型球員提升成為一位射手,打翼都冇問題。」

即使在西方家庭中成長,又曾在歐洲生活數年,惟這些因素都不減他對香港的熱愛。安東尼表示,他永遠視香港為真正的家,更每年回港一次探望昔日好友,為了重新連繫自己的根。

關於安東尼能否代表香港隊,他稱自己仍有香港永久居留權,具資格申請特區護照,惟前提是要先捨棄意法國籍。不過他就毫不隱晦,自己對將來穿起香港隊球衣的野心:「我已經準備好再進一步,討論申請特區護照同代表香港隊嘅事,但我都關心會唔會影響到我嘅歐洲生涯,因為如果喺歐洲球壇留愈長時間,對香港足球愈係一件好事。」

雖然代表港隊資格未明,不過安東尼極有可能,可以本地球員身份註冊本地賽。據賓紀文案例,即使僅曾出戰過本地青年級別賽事,仍符合2017年改制後的本地球員條件。兒時曾為傑志出賽的安東尼,相信亦具有相同資格。

安東尼坦承曾與傑志暫代主帥朱志光,討論回港落班的可能性:「我一直對返香港踢波持開放態度,尤其好多當年嘅朋友同教練都喺度,我會對自己嘅球員生涯,做出最好嘅決定。」

【安東尼檔案】
全名:Antoine Viterale
出生日期:1996年7月1日(23歲)
位置:前鋒、翼鋒
身高:1米81 體重:73公斤
現效力球隊:盧加諾(瑞士超)
竟然

安東尼稱自己仍有香港永久居留權,具資格申請特區護照,惟前提是要先捨棄意法國籍。不過他就毫不隱晦,自己對將來穿起香港隊球衣的野心
呢個時勢放棄意法國籍咁勇武
又變假鬼
放棄咗原先國籍攞特區咪唔係假鬼囉
呢條友講左好多年啦,到依家都未真係攞特護,唔覺得佢之後會攞囉
條友歐洲無競爭力,
但香港可能已經叫幾好
Mckee都可以長期踢港隊主
佢似放風睇下有無高薪offer
咁都冇計㗎

你傑志唔要,畜力都會要啦,反正畜力已變做入籍同假鬼隊
似放風睇下有無高薪offer
無lala做oncc訪問
踢瑞士超b隊ma
Transfer market 好似寫
係囉都好耐冇聽過佢既消息
佢傑志青訓出身,如果佢想番香港踢傑志應該會要番佢既
瑞士第5級聯賽
踢傑志囉. 一係富力. 都係呢兩隊架啦
做假鬼機會不大 賓紀文做唔成案例 因為佢2012年踢過預備組
如果得 東方奧利華就唔使借去深水埗等護照
攞passport吧
原來佢之前都去過踢兩年玻超會唔會去玻仔踢算
即係東網又放流料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞