香港外流球員討論區 (25)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
本人支持鄭狗打倒港燦浚仔
Respect
我支持廣州富力

https://youtu.be/TI5M64RVIks
樂仔最新球皇片
Joel有心了
永不放棄!韋婉婷誓圓外闖夢

「韋婉」到過美國及日本打拚,儘管結果與一紙合約無緣,但對「全職球員」依然渴望︰「我始終有個外闖嘅想法,因為好想體會一個全職球員一整季會係點樣!」

早在大專時期,韋婉婷到美國留學,參加西北地區大專院校聯賽(NWAACC),過着與職業球員無異的生活模式︰「試過一日內比賽,朝頭早6點出門口,跟住搭咗半日車,去到一兩點先到球場,然後踢3點,到5點完場,番到屋企夜晚11點。當時喺球場上喺技術、身體對抗方面都應付到,但要喺90分鐘都要保持住呢個狀態就好困難。同埋嗰邊慣性1、2點晏晝時間開波,個太陽曬到正一正,我真係去到嗰邊先試過!」

由於NCAA大學聯賽隊員多數從領取獎學金的學生中遴選出來,因此作為留學生的「韋婉」未獲錄取,儘管她之後成功入選校內另一支球隊,但在球賽缺乏競賽模式並需要自費參與下,再加上頻密操練導致腿部勞損,結果「韋婉」於半個月後便退隊,重新專注學業。

學成後返港,韋婉婷開始接觸五人足球後得到啟發,再次向「職業夢」進發︰「咁你知踢五人係可以不斷換人,但個場好細同所有嘢一落到場就好快,由你攞波嗰刻唔知要做乜,就會輸咗個波!嗰一下真正感受到,對我嘅衝擊好大,知道人哋可以有幾勁,然後個心態就開始轉。後來自從『外流』呢個term開始普及,多咗女足嘗試出去外闖,我就去諗呢樣嘢。後來機緣巧合之下問過『曾Sir』(香港足總五人足球經理曾偉忠),幫我搭到路過去日本試腳。」

儘管「韋婉」未能如願在日本的五人聯賽落班,但試腳期間得到的經驗卻受用無窮︰「喺日本練波好快,感覺係好正,我覺得喺技術上唔係跟唔到嘅,但要喺練波兩個鐘都係咁嘅速度就好難習慣。始終喺香港練波一定冇平時比賽去得咁盡,而喺日本練射波,如果個波彈番出嚟,啲球員都會第一時間衝過去再補射,你會體會到原來要咁樣練波,到比賽先至會有咁嘅效果。」對於將來,韋婉婷始終想到外國踢職業聯賽,讓她見識得更加多︰「我覺得外流係一個畀我見識頂尖足球水平嘅一道橋樑,但冇咗呢道橋樑,上面嗰層就永遠遙不可及。」
思疑佢長遠會係防中, 佢都識踢
要佢打純防用唔盡佢,容許佢後上會好啲。
A league 幾時有次級
屌 原來佢哋細個已經識
橫掂大多數都係後備入替係我就比佢喺中軸任跑 工兵咁用
滬媒:中超最晚可能9月重啟,並採用賽會制

據《新聞晨報》報道,如果中超只能在7月以後重啟,並不排除9月正式複賽,並以賽會制形式進行比賽。

此前中國足協遞交的複賽方案未能獲得有關方面通過,據悉上級部門要求中國足協拿出更加細化的方案,原本6月下旬中國足球賽事重啟的計劃,極有可能繼續向後延期。

據悉,中國足協在細化新賽季開賽方案時已經參考了德甲和K聯賽的相關防疫指南和比賽指引,但即使能夠趕在本週工作日結束前提交修改後的重啟計劃,從近期的時間表來看,最快也要到6月上旬甚至6月中旬才會有批覆。

如果中超只能在7月以後重啟,同時考慮到8月份還有亞冠小組賽的賽程,屆時中超同樣有可能選擇在9月重啟,並以賽會制形式進行完新賽季的比賽。

東莞南城
唔怪得咁好打
是 自己人
我一直都唔了解點解林柱機、林志堅之類有中國血統嘅球員
想攞特區護照嘅話都要等7年;但同時佢哋又享有香港永久性居留權
啱啱上咗幾個網了解中國國籍法、香港永久性居民嘅資料
大概概括咗幾項原因,有錯請指正

林柱機享有香港永久性居留權嘅理據:
根據《基本法》對享有香港居留權嘅定義:
1 在香港特別行政區成立以前或以後在香港出生的中國公民;
2 在香港特別行政區成立以前或以後在香港通常居住連續七年以上的中國公民;
3 第(一)、(二)兩項所列居民在香港以外所生的中國籍子女;
=
林柱機父親為香港人,符合第三項,所以Matt享有同我哋普通香港人相同嘅身份同權利,一直可以喺香港生活,甚至可以自由工作,唔洗攞工作簽證。

但點解林柱機要同普通外援一樣,用7年時間先有條件攞特區護照?
因為根據《中國國籍法》第5條
「父母雙方或一方為中國公民,本人出生在外國,具有中國國籍;但父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍。」
Matt嘅爸爸雖然係香港人(中國籍),但因為有加拿大居留權(定居於外國),照道理Matt就不具有中國籍(即攞特區護照嘅基本條件)。

所以先會產生呢個咁奇怪嘅現象,有香港永久居留權(咁佢原本張身份證係幾多粒星?),但係冇中國籍,反而要用7年定居香港嘅條件,換取中國籍,先有資格攞特區護照?

以上情況同樣喺林志堅嘅個案上出現
而林恩許因為只有祖母係喺香港出世,所以基本上佢係同普通外國人嘅入籍條件冇分別?(咁佢應該冇香港居留權?)
咁另外好似Leon Jones嘅個案呢?如果佢嚟香港係咪同Matt一樣?
有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞