香港外流球員討論區 (25)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
佢地成日講埋D冇可能既
因為中國係有可能
呢度平時都po開呢類 同駒總有關係都值得提下嘅
一陣po返幾個有可能嘅
諗咗好耐又有個新疑問
關於林恩許同林柱機個Case
睇番之前報道先知Jared係代表過澳洲U-17踢世少盃
Matt都代表過加拿大U-20踢中北美青盃
但當佢哋踢嘅時候suppose係冇香港護照(中國籍)
所以會唔會令佢哋就算攞到籍特區護照都代表唔到香港?
因為根本唔符合FIFA對球員轉代表隊嘅條件?

有三個都喺德國嘅
Michael Udebuluzor之前青年足總盃有上過報 即係哥連斯個仔 哥連斯一早做咗香港永久居民 所以照計只係睇佢自己轉唔轉籍 佢而家跟緊寄宿足球學校隊波踢地區U17聯賽
Aaron Vicente Keller瑞士巴西混血兒 三個月到12歲都住喺香港 阿爸04年到而家都喺國泰做 佢而家踢緊德丙SpVgg Unterhaching嘅U17 (U17一隊踢緊有42隊嘅U17德甲 U17二隊踢地區U17聯賽 佢兩隊都有踢) 呢個又係睇佢自己轉唔轉籍 但要放棄瑞士...
Henrik Brugner奧地利籍 踢過拜仁U12-U17 而家喺德丙Ingolstadt嘅U17 踢緊U17德乙 但佢應該淨係住咗6年 雖然之後有keep住返香港+阿爸繼續喺香港住所以唔係完全無機 但佢阿爸舊年轉咗工去新加坡 所以應該無乜機了

jay haddow大家都識啦
Nicolai Skoglund(吳以琛隊友?!) 可以唔理 佢阿爸都只係住咗香港5年 佢中間仲去過泰國讀書 而家父子都喺lisbon (但呢個似真心勁 挪威同士砵亭fans都J緊)
Ross Harrison太少資料 揾到19年頭踢嘅Clube Atlético e Cultural好似只係里斯本地區聯賽嘅球隊 同埋佢(疑似)阿爸2015年先嚟香港

呢個先啱
btw Ryo Fujii舊年去咗菲律賓無踢職業 淨係踢7人
今年將會復出同jordan jarvis+ryan jarvis兩兄弟一齊踢環球
哥連斯個仔係唔係香港出世?
jared呢度一直都有講應該唔得

matt lam有無source? 加拿大唔使打外圍賽 決賽周佢無份
https://en.wikipedia.org/wiki/2009_CONCACAF_U-20_Championship_squads

2008年11月踢嘅應該係友賽
https://canadasoccer.com/?pid=1800&t=profile&

2007-01-22 canm20 Dale Mitchell [2007-01] Men’s U-20 campMen’s U-20 camp in USA AFC Ajax 17
2008-11-27 canm20 Tony Fonseca [2008-11] Men’s U-20 camp in Switzerland Sheffield United FC 19
2008-12-22 canm20 Tony Fonseca [2008-12] Men’s U-20 camp in USA ENG / Sheffield United 19
無實質source 但好大機會係 同埋其實夠7年就唔使理係咪喺香港出世
身高近兩米的土炮小將吳以琛,經歷兩年士砵亭青年軍跟操歲月後,近日其歐盟居留申請獲批,正式加盟士砵亭U19,並以此為踏腳石,劍指葡超。

十七歲的吳以琛兩年前是標準流浪小將,後來跟隨家人移民葡萄牙,更獲引薦加入士砵亭青年軍。他深受球會器重,曾亮相主場在球迷活動把關,也曾獲邀到一隊受訓。

近日,吳以琛的歐盟居留申請獲批,可正式加盟士砵亭U19外,也意味未來更方便穿梭歐盟各國發展。他昨接受訪問,揚言視紐亞為目標:「紐亞打破球迷對門將的傳統概念,我一開始接觸足球便彷效其清道伕門將風格,特點是門將可控制範圍相當廣闊,更有效主動堵截對手攻勢。」

能夠有夢想,吳以琛感激在香港期間的兩名恩師:「回望在港歲月,感謝兩位名宿門將余巧德和劉棟平指點,特別是後者力排眾議,支持我參考紐亞的風格發展。雖然當地青少年賽事因新冠肺炎而全停,但我會好好準備,如在家勤做力量訓練,力圖在未來升上一隊!」

流浪總監李輝立深感欣慰,更指未來數天將赴本地足總辦理轉會手續。他還透露吳以琛下月將回港小休,屆時會跟隨流浪集訓保持狀態!
吳以琛在港土生土長,更曾為英華書院出戰學界賽。獲譽為葉鴻輝師傅的英華校隊顧問盧國華指,吳以琛當年擁身高優勢,資質卻未算耀眼,現時能獲士砵亭U19青睞,是後天不懈努力的成果。

港足門將名宿盧國華憶述,數年前還是英華主帥的時候,經徒弟余巧德引薦認識吳以琛,助此子加入該校。他指出:「吳以琛當時已手長腳長,但資質未算突出,現時能出外發展,是他不懈努力加上父母支持的成果。華人不易在歐洲球壇立足,盼他珍惜。」

曾入選港青的吳以琛過往未曾替香港上陣,他直言要循序漸進:「我暫時對港隊未太了解,希望先在歐洲球壇站穩陣腳,向港隊教練一證實力。」
Mk聰
吳以琛:「紐亞打破球迷對門將的傳統概念,我一開始接觸足球便彷效其清道伕門將風格,特點是門將可控制範圍相當廣闊,更有效主動堵截對手攻勢。」

流浪又然
Jallo tang提果堆大部份香港無得用
佢refer比台灣果d就係佢地可以即搶
港超po who負評我
介紹下都負評
係咪有資格之後隔太耐先申請有機會攞唔番Passport
踢菲律賓本地聯賽成就有限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞