係移民公司做緊 你問我答

462 回覆
3 Like 20 Dislike
巴打係英國做緊civil?
可唔可以分享下點過去?
香港做外資調過去定自己搵?
想問下點先可以移民挪威同芬蘭?
係人都知bno冇可能對移民有幫助
香港收皮既話,如果冇其他護照
本野係幾好用
所以你只能等平權
我做civil consultant

我當年畢業後係香港一間19comsultant,做幾年無謂嘢,加上97,98經濟唔好,香港無景,自己寄信去英國大大小小consultants,問佢地請唔請人。最後有一間小型comsultant(得百幾人,好細下)請我。 做咗一年 ,就轉工 ,跟住每3至六年都轉一次工。

而家間公司 其他部門 有幾個係亞洲嘅office超過嚟。
有法國護照對移民澳洲有無幫助?
已經係澳洲有working visa,點樣轉pr最快?
如果錢唔算好多 但想創業移民歐洲最少要幾錢?
外國學歷會唔會有少少幫助
最想去北歐 如果想移民去芬蘭應該咩途徑
巴打好勁
本身係bc定只係得香港人passport?
可唔可以分享下英國civil野
我去英國個時用bno,因為可以係local council 同國會選舉投票……而且申請work permit時, 處理申請嘅時間比起 用非英國護照係短啲……

其實 好似我呢啲唔喺英國讀大學嘅香港人,我都識一個。

其實我一啲都唔叻 喺香港 做嗰一陣嘢 頭兩年乜都學唔到加上97 98金融風暴 經濟好差冇乜嘢好做 基本上攞啲咁嘅履歷唔使旨意考到牌 橫死掂死 不如出去試一試 嗰陣時開始有互聯網 好多公司都擺自己啲資料上網 又好多consultants有自己嘅網頁 我容易搵到電話地址 可以寄自己份cv過去

我轉幾次工 都係為錢 不過唔好處就係 ice training搞得好差 公司唔係咁多管理經驗畀到我 所以考左mistructe就算 冇心機考mice 對我嚟講冇乜所謂 因為我都係做technical計數嘅嘢 做過幾間所謂大嘅consultants 華人都係做技術同計數多 唔係太多人可以做到管理嘅嘢 當年做grad e嘅時候 manager同我哋成班人講 佢都知考mice 有管理經驗好重要 不過pm有關位就唔多 所有人都要慢慢等 我印像中鬼仔考到mice 都要成五六年
多謝巴打好詳細
你知唔知宜家比當年係咪難去到英國?
有朋友讀完書想留低但發現grad e人工達唔到visa要求
焗住返黎香港

另外,介唔介意私下傾?好似騎劫咗人地個post
我新加入連登,唔知收唔收到你messages……
好似無得pm
有無用開telegram
我無telegram,只有whatsapp……telegram依個名都係舊年我至第一次聽。

我幾個鐘check 下 email,你可以用依個outlook email address搵到我

uk-engineer(at)9look dot com
好似專業移民係去到台灣唔一定要做返護士
(有錯請樓主指正)
可唔可以同一盤生意我唔肯定
但只要你地其中一人拎到
跟住可以用直系親屬(父母)HF151拎
然後你兄弟姊妹就可以依父母用直系拎
28歲,HD畢業,文職12-13K
如果想過台灣讀個大學畢業,再返香港做多2年野返返過去申請定居,
想請教下個流程點做
無錢 無專業資格 可以點做
咩地方最易可以拎到working visa去搏下居留權
喺移民公司做有冇得移民
大把人最後番香港 自己諗 仲諗買工 利申加拿大親戚見太多傻仔 你仲要冇得追討 因為你自己都上身
加拿大買工 一世唔洗踏足加拿大 自己諗
唔包省提名 可以apply 炸
冇人收 垃圾U 垃圾GPA 去人哋community college再讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞